Днес ще Ви разкажем приказка за едно вълшебство. Еликсир, който се е появил на Земята хиляди години преди Христа, но и до днес – с голямо майсторство и малко магия, се произвежда в различни кътчета на света. Една напитка, която заради полезните вещества, които съдържа, освен голяма наслада носи и здраве.
Нещо, което ще укрепи имунната Ви система, ще подобри цялостния тонус на организма, ще се пребори със сърдечно-съдовите заболявания, ще Ви помогне в превенцията на още куп други болести. С други думи напитка вкусна и полезна и без да преувеличаваме – Божествена… Виното – напитката на боговете!
Винарството e силно развито в Благоевград и околността
България е известна с разнообразния си релеф, климат, почви и винарски традиции. Тъй като исторически сме част от Старият винен свят, у нас френското понятие „тероар“ е от голямо значение.
Повечето винари вярват, че качествата на виното се обуславят от съвкупното влияние на почвите, изложението на лозето, ветровете, валежите, ориентацията към слънцето, надморската височина, наличието на реки, гори, море – накратко цялата геология, география и климат на мястото. А от там и най-подходящият сорт. На база на тези различия и особености в България са се обособили няколко винени региона, един от които започва на юг от град Дупница.
Югозападният лозаро-винарски район обхваща земите по поречието на река Струма. Районът на Благоевград е осеян с винарни и предлага отлични възможности за почивка, съчетана с екскурзии и винени турове.
Климатът тук е специфичен. Топлите ветрове влизат свободно по долините на Струма и Места и по характеристики се доближава до този в средиземноморските райони.
Това е най-красивият и най-топлият български край, с древна и богата история и красива природа, регион с хилядолетни традиции в лозарството и винопроизводството, в който топлите слънчеви лъчи и тероарът са благоприятни, а майсторството на винарите се радва на многогодишно признание.
Получените тук вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. По-големите винарски изби в областта се намират в Дамяница, Мелник, Сандански, Благоевград, Петрич и Хърсово. Смята се, че единствено тук вирее добре прославената местна широка мелнишка лоза, която узрява чак през октомври и се приема като труден сорт.
Широка мелнишка лоза е червен сорт, който вирее само в района на Мелник, Петрич и Сандански, тъй като не е устойчив на ниски температури. Оцветяването на вината е средно наситено, а виното от този сорт грозде е с отлични качества – с аромат на зряла череша, билки, а в присъствието на дъб развива нюанси на тютюн и кожа. Вкусът на младите вина е свеж, с изразени танини.
При отлежаване вкусът омеква, но се запазва пикантният финал. Най-добрият избор за място за дегустация на вино от Широка мелнишка лоза е ресторантът на Орбита СПА Хотел Благоевград, където изключителните му вкусови качества ще бъдат подчертани от неповторима натурална храна в ресторанта на хотела и прекрасната обстановка в комплекса.
Освен местния сорт Широка мелнишка лоза, по долината на река Струма се отглеждат още Мелник 55, Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и международните – Каберне Совиньон, Мерло, Сира и други.
Най-големите винарски изби в района
Орбита СПА Хотел Благоевград е удивително място. Освен най-големия и модерен СПА център в околността и незабравима почивка сред хълмовете на Рила, хотелът предлага на своите гости винен лист със селекция от най-добрите вина, произведени в различни части на света.
Местните производители също са на почит. В ресторанта на Орбита СПА Хотел ще получите и съвет с каква храна да гарнирате избраното вино, за да се насладите в пълна степен на неговия вкус, аромат и качества.
От друга страна, разположението на Орбита СПА Хотел Благоевград е такова, че се намира близо до всичко в региона. СПА комплексът предлага безброй възможности за активности и екскурзии наоколо. Една от тези възможности са винени турове до едни от най-известните винарски изби в България.
В следващите няколко реда ще Ви разкажем за някои от най-известните изби в региона. И тъй като вече споменахме Широката мелнишка лоза, нека започнем именно от този край – района на Мелник. Най-малкият град в България се намира само на час път от Орбита СПА Хотел.
Мелник и околните села са прочути с вековните традиции в лозарството и винопроизводството. Наесен всеки двор тук е пълен с грозде, а във всяка къща се прави вино. Районът е осеян с малки и по-големи изби, които можете да посетите и от първа ръка да се запознаете с процеса на производство на едни от най-хубавите вина в България.
Винарска изба „Вила Мелник“ се намира в мелнишкото село Хърсово. Избата е собственост на семейство с над 200-годишна история в лозарството и винопроизводството. Винарната е открита през 2013 г. и от тогава до днес вратите ѝ са отворени за всички, които искат да станат част от винопроизводството.
Вината на изба „Вила Мелник“ са носители на множество награди, тази година винарната е отличена като една от Top 50 World’s Best Vineyards 2020. В класацията за пръв път влиза България с една от най-посещаваните винарни от Мелнишкия край.
В мелнишкото село Кромидово пък се намира една от най-атрактивните винарски изби у нас – „Орбелус“. На външен вид основната сграда на избата наподобява гигантска бъчва.
Вината се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин. Отделено е специално внимание на култивирането на традиционния за региона сорт Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина „Орбелус“. „Орбелус“ е първата изба в България със сертификат за биовино.
Винарска изба „Златен Рожен“ е бутикова винена изба, разположена отново в Мелнишкия край – в близост до село Капатово. И тук посетителите могат да проследят всички етапи от производството на вино – започвайки от гроздобера, проследявайки процеса на винификация, до стареенето в дъбови бъчви и бутилирането.
Още няколко са големите винарски изби в района на Мелник и Сандански – Libera Estate в с. Хотово, винарна „Орбелия“ в с. Коларово, винарска изба „Рупел“ в с. Долно Спанчево, Zornitza Family Estate в с. Зорница, винарска изба „Синтика“ в гр. Сандански.
Само 25 минути с кола пък ще са необходими на гостите на Орбита СПА Хотел за да стигнат до изба „Меди Валей“. Наричат я „винената перла“ от долината на Струма. Избата е разположена край село Смочево, по пътя за Рилския манастир. Уникална е с това, че лозята ѝ са разположени на най-висока надморска височина в България – между 570 и 630 м в подножието на Рила.
Любопитно е, че енологът на избата е първият, който успява да винифицира професионално сорта „Мелник 55“. Това е чисто български сорт грозде, който е създаден през втората половина на миналия век.
Имайте предвид, че „Меди валей“ е от производителите, които поставят акцента върху производството на вино, не толкова върху винения туризъм. Въпреки това, избата предлага винени турове, които включват проследяване на целия производствен процес, както и дегустации на място.
„Uva Nestum“ е най-новото попълнение на картата за винен туризъм в Югозападна България. Това е единствената винарска изба по поречието на река Места – район, който до скоро беше напълно далечен за винопроизводството. На този етап избата произвежда само червени вина и розе с марка Uva Nestrum.
Една от атракциите, които предлагат тук, е вино терапията. Тя се провежда в дървени вани, приличащи на бъчви. Тялото се потапя в разтвор с гроздов екстракт, който има силни лечебни свойства.
Съвсем близо до Благоевград пък, в село Логодаж, се намира едноименната винарска изба „Логодаж“. Избата е създадена през 1994 г. и е разположена в самото сърце на красивата долина по поречието на река Струма в Югозападна България. В „Логодаж“ ползват като консултант световно известен енолог, а производството им е изцяло подчинено на естествените принципи на винопроизводство, влагане на напълно зряло и ръчно брано грозде и подходящ процес на ферментация.
Какво представляват винените турове?
Виненият туризъм все още плаши туристите, поради неразбирането и непознаването на преживяването от посещение на винарска изба. Веднъж обаче посетите ли винарска изба, любопитството Ви към виното и живота около него ще остане завинаги.
Виненият туризъм не е само консумация на вино, каквото е и първоначалната асоциация. То е запознаване с региона, историята му и забележителностите, запознаване с лозарството като отрасъл и хората, които работят в него, опознаване на дългия път на гроздето до бутилката и не на последно място – дегустацията на вино, запознаване със сортове, аромати, вкусове, съчетания с храни.
Виненият туризъм носи наслада на всички сетива – удивляват ни неповторими природни гледки и архитектурни решения на някои винарски изби, ароматите на вината радват и тренират обонянието ни, вкусът на виното очарова небцето ни, а комбинацията му с храна задоволява и най-капризните гости.
Освен всичко друго, винените турове са начин да опознаем историята. Страната ни е с толкова богата история, че съвсем спокойно виненият тур може да бъде съчетан и с посещение на някой местен музей, паметник или историческо място.
Организиране на винени турове – кога, как да се запишем и къде?
Най-добрият сезон за посещение на винарските изби е есента, особено като имате предвид, че сега е разгарът на гроздобера. Климатът е благоприятен за дегустация, има по-малко туристи и винарите са по-свободни. Добре е да си направите предварителна резервация, особено ако ще посещавате малки и средни производители.
Най-подходящият час за дегустация е 11 ч. Твърде рано сутрин сетивата още не са се събудили, след закуска сетивата са наситени от храната и кафето, а в края на деня те са уморени. Ето защо е препоръчително да дегустирате малко преди обяд. И разбира се, внимавайте с количеството.
Най-важното е, че не е нужно да разбирате от вино, за да се включите във винен тур. Достатъчно е да харесвате вино и то да е Вашата предпочитана напитка.
„In vino veritas, in aqua sanitas“ – във виното е истината, във водата е разума. Този популярен латински израз много точно описва виното. То е напитка, която разказва истории. Разказва за мястото, на което е отгледано гроздето и за своеволията на времето, които са го връхлетели през годината.
Разкрива технологичните приоми, с които е създадено, разказва за времето и мястото на своето отлежаване, за бъдещето, но и носи цялата любов на своите създатели. Защото правенето на вино не е просто занаят. То е изкуство за ценители, в което всичко започва и свършва с любовта. И разбира се, с малко магия…
И на финала заявяваме категорично – поемаме цялата отговорност, ако след тази статия Ви се допие вино! Само споделете с нас това свое желание и ние от Орбита СПА Хотел Благоевград ще Ви насочим към сорт, реколта и подходящи храни, с които да го консумирате. Наздраве!