• Български

Въжен парк Коколандия в Благоевград – истинско забавление за малки и големи

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Искате ли да изпитате смелостта си и да проверите ловкостта си? И Вие ли сте от тези, които смятат, че балансирането не е кой знае каква философия и не сте решили – не сте го направили? Предлагаме Ви да проверим.

 

Орбита СПА Хотел Благоевград има чудесно предизвикателство за Вас – катерене във въжен парк Коколандия! Освен че ще проверите смелостта и ловкостта си, гарантираме Ви, че тук Ви очакват голяма веселба и много адреналин. Ето за какво става въпрос.

 

Въжен парк Коколандия

 

Въжен парк Коколандия е единствената по рода си атракция в района. Вече няколко години малки и големи жители и гости на Благоевград откриват тук прекрасна възможност за забавление и прекарване на свободното време.

 

Сред високи дървета и на метри от земята можете да победите сами себе си като преодолеете страховете си и се сдобиете с достатъчно количество адреналин. Истинско предизвикателство за по-големите е и фактът, че някои от въжените трасета са изградени непосредствено над водите на река Благоевградска Бистрица.

 

Паркът е проектиран на пет различни нива според трудността им и възрастта на ползвателите. Различните кръгове са подходящи за деца от 3 до 5 години, от 5 до 8 години, от 8 до 14 години, за лица над 14-годишна възраст и последното екстремно трасе.

 

Препятствията на различните нива са съобразени с възрастовите способности, ръста и теглото на участниците, като всички съоръжения в парка отговарят на изискванията за безопасност и действащите европейски стандарти в тази област.

 

Всички нива на атракционния парк са оборудвани с модерна система за самоосигуряване, която е максимално улеснена за децата. По този начин е гарантирана безопасността им. Периодично се извършва профилактика на съоръженията, а през цялото време за безопасността на посетителите  се грижат специално подготвени инструктори, които подробно обясняват как се преминава през различните кръгове.

 

Съчетанието на спорт и забавления прави парк Коколандия изключително привлекателен. Това е чудесна възможност за децата и младежите да прекарат свободното си време активно и сред природата по различен и атрактивен начин.

 

Не е необходимо да имате някаква специална екипировка, за да пробвате уменията си в парк Коколандия. На място ще Ви бъдат поставени специални колани, които се захващат за обезопасителните въжета чрез съответните плъзгачи.

 

Единственото изискване в облеклото си, което трябва да спазите, е да бъдете със затворени обувки, за да не нараните краката си от стоманените въжета, по които ще вървите и дървените съоръжения по трасето.

 

vujen park

 

За да тренират сръчността, ловкостта и бързината на децата, често в парк Коколандия идват организирани групи от съседни градове. За планирани групови посещения обаче е необходимо да заявите това предварително, с цел по-добра организация на престоя Ви.

 

За тези, които не съберат смелост да се включат във въженото приключение, в района на парка работят два батута. Те също гарантират радостни емоции и много веселба.

 

Входната такса за парк Коколандия е символична, а съоръжението работи всеки ден в месеците от март до края на октомври, разбира се, при подходящи метеорологични условия.

 

Не тръгвайте натам ако вали или скоро е валяло, тъй като мокрите съоръжения са опасни и в такива случаи паркът остава затворен до нормализиране на ситуацията.  Въженият парк е отворен от 11.00 до 18.00 часа.

 

Как да стигнем до въжен парк Коколандия?

 

Въжен парк Коколандия се намира в най-големия и най-известен благоевградски парк – прекрасният парк Бачиново. Парк Бачиново е разположен на 3 км от центъра на Благоевград в посока Орбита СПА Хотел.

 

От комплекса до парка можете да стигнете по няколко начина. Най-бързо и лесно това може да стане с автомобил, за което ще са Ви необходими 3-4 минути. В района на парка са обособени няколко паркинга, където спокойно да оставите автомобила си.

 

Друг вариант за придвижване е с колело. За целта трябва отново да ползвате автомобилния път, водещ към центъра на града. Пътят е слабо натоварен като движение, но все пак бъдете внимателни.

 

Естествено, от Орбита СПА Хотел до Бачиново можете да стигнете и пеша. Ако изберете тази разходка, ще си доставите удоволствието на чистия въздух и природата в ниските склонове на Рила планина.

 

От центъра на Благоевград в посока парк Бачиново тръгва и пешеходна алея, която се вие покрай течението на река Благоевградска Бистрица. По продължение на алеята са обособени места за отдих и детски площадки, а краят ѝ ще Ви изведе точно на входа на въжен парк Коколандия.

 

Какво още можем да видим наоколо?

 

Не си мислете, че след като се позабавлявате на въжените атракции, няма какво повече да правите тук. Както вече знаете, Коколандия се намира в зеления оазис на Благоевград парк Бачиново, а тук, повярвайте ни, има още много за вършене и гледане.

 

Бачиново е чудесна симбиоза между природните дадености, които местоположението му предлага и изградената туристическа инфраструктура с възможностите за отдих, спорт и забавления.

 

Първото, което ще прикове вниманието Ви, е езерото, разположено в центъра на парка. За да го видите, трябва да пресечете дървения мост над река Бистрица. Езерото на парк Бачиново предлага живописни гледки през всички сезони на годината и вдъхновява художници и фотографи от десетилетия.

 

В бистрите му води плават и гнездят лебеди и патици, които му придават още по-голяма красота. През топлите месеци на годината тук можете да карате водно колело, както и да се отдадете на други водни забавления.

 

park bachinovo

 

Алеите на парка, виещи се около езерото, предлагат достатъчно място за отдих и спорт. От ранни зори до късна вечер тук можете да тичате, да карате колела и ролери или просто се радвате на природата.

 

Обширните поляни наоколо са прекрасни за всякакви игри и състезания за малки и големи. Футбол, волейбол, федербал и всичко, за което се сетите, можете да практикувате тук.

 

Освен въжения парк Коколандия, на територията на парк Бачиново можете да практикувате и други екстремни занимания. Тек е изградена и писта за планинско колоездене, която е съобразена с възможностите и на най-малките колоездачи. За по-опитните любители на планинското колоездене около парк Бачиново има няколко трасета, специално създадени за този спорт.

 

Детски площадки с люлки, въртележки и пързалки пък са друго любимо място на най-малките посетители на парка. Именно децата са и тези, които най-много се радват на зоо къта, разположен в горния край на парк Бачиново.

 

Понита, сърнички, еленчета, зайчета, пауни, фазани и златни рибки с радост очакват малчуганите, които често им дават трева и други любими за тях неща.

 

Около езерото на парк Бачиново са изградени барбекю зони с маси и пейки, където сами можете да приготвите храната си и да ѝ се насладите на чист въздух. Ако пък сте достатъчно уморени от катеренето по въжетата и искате само да релаксирате, не се притеснявайте – гладни няма да останете.

 

В района на парка работят три заведения, които предлагат храна и напитки както от българската национална кухня, така и блюда от различни краища на света. И всичко това на фона на прекрасни природни картини, чист въздух и свеж аромат на гора.

 

Природата в парка

 

Гората, която обгръща въжен парк Коколандия и целия парк Бачиново, напомня, че с всяка крачка навлизаме все по-навътре в Рила планина. Широколистните дървета плавно отстъпват на иглолистните и природата с размах рисува планински пейзажи.

 

vujen park 2

 

Минзухари, теменужки и парички покриват поляните около Коколандия през топлите месеци. Навсякъде растат детелини, които нашепват обещания за късмет и правят деня още по-хубав. По дърветата в парка гнездят различни видове птици, а чуруликането им оглася алеите и поляните.

 

Катерички с рунтави опашки пъргаво се катерят по дърветата, а къртиците тайно подават глави от дупките си. Балканската пъстърва и мряната пък са видовете риба, които най-често можете да видите в река Благоевградска Бистрица, която тече през територията на парка.

 

През зимата паркът е не по-малко обаятелен. Бялата снежна пелена покрива всичко наоколо, а единственият шум, който ще чувате, е скърцането на снега под краката Ви. В най-студените зимни дни водите на езерото замръзват и то заприличва на истинско стъклено огледало.

 

Естествено, в този период от годината въжен парк Коколандия не работи от съображения за безопасност. Въпреки това обаче Бачиново ще Ви посрещне с цялата си красота и обаяние.

 

Е, как Ви се струва всичко това? Дааа, наистина е прекрасно! За да се насладите пълноценно на цялата тази красота, емоции и адреналин, заповядайте при нас в Орбита СПА Хотел. Място, близо до този земен рай, което може да сбъдне всички Ваши мечти!

https://www.livechatalternative.com/