• Български

Рила планина – величествена красота

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Тръгнете ли на юг от София по АМ „Струма“, скоро пред Вас ще се разкрие приказна гледка. Като картина на велик художник ще изникне Рила – с цялата си величественост, красота и мистика. Разположена в югозападната част на България, Рила е не само най-високата планина на Балканите, но е и почти идеалният географски център на Балканския полуостров. С безбройните си върхове, езера, потоци и пътеки Рила е една от най-живописните планини на България. В зелената си прегръдка тя крие проблясъците на кристално чистите си езера, редки видове растения и животни и безброй спиращи дъха гледки. Но Рила притежава и още нещо. Притежава способността да омайва. Обгръща те топло с величествената си красота и всеки път знаеш, че пак ще се върнеш. Ще се върнеш тук, където чаровницата планина вълнува душата до безграничност като първа любов.

 

Рила – фаворитът на Балканите

 

Мусала – първенецът на България! Със своите 2925.40 м, освен първи в България, най-високият връх на Рила планина е първенец и на Балканите и седмият по ред от първенците на Европа. Митикас – най-високият връх на Олимп, е с 8 метра по-нисък от Мусала и дори желанието на гръцките туристи да носят по един камък и да „построят“ по-висок връх не се е увенчало с успех.

 

Рила планина – величествена красота sdsdsd

Има две теории за произхода на името на най-високия връх на Балканския полуостров. Първата е, че то произлиза от арабското „мус Алах“ –  близо до Бога. Втората теория е, че то идва от арабското „Мусалат“, което означава господстващ.

 

За разлика от Вихрен, изкачването на връх Мусала е лесно дори за хора без особено добра планинска и физическа подготовка, затова, особено през лятото, е доста често посещавана дестинация. Колко често ли? 50 000 души годишно! Но като споменахме лесния достъп до върха и ако искате да го посетите, когато снегът се стопи, имайте предвид, че тук средно 254 дни в годината има сняг. Опитайте в останалите 110.

 

Друго интересно е, че метеорологичната станция на Мусала е най-високата метеорологична станция в Европа. Тук вече сме първи!

Рила планина – величествена красота evrevf

 

А ако се чудите дали наистина от върха при ясно време се вижда Бяло море, ще трябва да Ви разочароваме. Виждат се съседните планини и върхове, но дори и тях да ги нямаше, заради формата на Земята и височината на върха, Бяло море пак нямаше да се вижда. Въпреки това обаче гледката от Мусала е впечатляваща и си заслужава изкачването.

 

Но да напомним, че най-ниската измерена температура тук е била -31.2 градуса, като с това ви подсказваме, че на Мусала си е хладно, дори през лятото. Особено ако замръкнете…

 

Освен Мусала обаче, в Рила планина има още над 100 върха с височина повече от 2 000 м., невероятно разнообразие от животни и растения и безброй извори, потоци, реки и кристално чисти езера. Всички тези красоти привличат туристи от цял свят, които избират именно магията на Рила всяка година.

 

Интересни факти

 

Първото име на Рила – Доункас, е дадено на планината още от траките. На техния език това означавало планина с много вода. По-късно славяните ѝ дават името Роула, което означавало същото – водната планина. И така до днес, с леко променено произношение на името, Рила продължава да бъде планина на водата. И има защо да е така – Рила е събрала в себе си стотици езера, реки, поточета и извори.

 

За да покаже, че заслужава името си, от Рила планина извират някои от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров – Искър, Марица и Места. От Рила води началото си най-дългата изцяло българска река – Искър. Дължината ѝ е 368 км, която ѝ отрежда 2-ро място сред реките на България. Най-пълноводната българска река – Марѝца, извира от живописните Маричини езера в Рила.  Марица е най-дългата река на Балканския полупостров – 524,6 км.

 

В Рила има над 200 езера и множество минерални извори в разломните зони. Няма как да не споменем Седемте рилски езера, които вече се кичат със световна слава. Най-високото езеро в Рила, а и на Балканите, е Леденото езеро – 2709 метра, на което можете да се полюбувате дори от връх Мусала.

 

Рила планина – величествена красота ezero

И след като сме на тема „най“ – най-високо разположеният язовир на Балканите е язовир Калин – 2394 метра надморска височина, отново в Рила. А най-високият водопад – Скакавишкият водопад, също се намира в Рила, като водата му пада цели 70 метра.

 

В Рила и по-точно в резерват „Парангалица“, се намира и най-високото дърво в България – Парангала.

 

Рила е част от най-старата суша на територията на България – Рило-Родопският масив. Най-високите ѝ части са изградени от гранит и мрамор.

 

Предания и легенди

 

Едно от най-популярните предания е за влюбените Рила и Пирин. Рила планина някога била красива девойка, името й било Рилка. Оженила се тя за момък от горните земи, който се казвал Пирин. Двамата млади обаче се оженили против волята на Рилкините родители. Не давали те единствената си щерка на Пирин. Оженили се двамата луди-млади без сватове и сватба, без песни и свирки, без родителска благословия. Забегнали далече от хората и се заселили в едно високо и пусто място. Родили им се две деца – момче и момиче. Кръстили ги Искър и Места – никой не бил чувал такива имена до тогава. Бащата Пирин ходел на лов, а майката Рилка гледала къщата и децата. Буйни и палави били братът и сестрата. По цял де се борили, карали и биели, вдигали олелия до небето. Оплаквала се майката на баща им, молела го да ги укроти с бащина дума и мъжка ръка. Ала Пирин не чувал. Грижа му било да донесе храна за челядта си.

Един ден Искър и Места се сбили жестоко, а майка им ги проклела с думите: „Да даде Господ да се разделите и никога вече да се не видите или срещнете. От вас хората да се плашат, с риби и жаби да живеете. Дано и аз да се вкаменя, та дума да не продумам и глас да не вдигна да ви повикам. И Пирин нека се вкамени и да стане като мене”.

Още не издумала Рилка тежката клетва и във висините се появила силна светкавица и разсякла небето, чул се страховит гръм и в миг тя се претворила в планина – такава, каквато я виждаме днес. По същото време Пирин, който бил далече някъде на лов, също се вкаменил и се превърнал в планина. А Искър и Места станали реки, които никога няма да се срещнат…

 

Предания и много магия – това е Рила планина! Десетки поети и писатели са възпели обаянието ѝ, а безброй художници са запечатали омайната ѝ красота. Във всички сезони на годината тя ни посреща величествена и вълнуваща и всеки път ни разкрива още и още от себе си.

https://www.livechatalternative.com/