• Български

Парк Бачиново край Благоевград

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Споменавайки името Благоевград, неизменно асоциацията, която изниква в съзнанието на болшинството, е Градът на младостта. И има защо да е така. Административният център на Югозападна България е дом на два от най-известните университети в България, а младите хора огласят централните улици по всяко време на денонощието.

 

За мнозина обаче Благоевград е много повече от това. Той е известен с красивия център, приятните заведения, чистия въздух, близостта до Рила планина, туристическите забележителности и многото места за отдих, спорт и забавления. А като говорим за отдих, спорт и забавления, има едно място тук, което е синоним на всичко това – парк Бачиново!

 

Парк Бачиново е зеленият рай на Благоевград и гордост за жителите му. Освен красивите природни картини, които изобилстват в парка, тук можете да спортувате, да играете с децата си, да се забавлявате и да хапнете нещо вкусно сред тишина и спокойствие.

 

Преди да се превърне в това райско кътче обаче, още по времето на Османското владичество Бачиново е било село, разположено край Горна Джумая (днешен Благоевград). В навечерието на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година Бачиново е чифлик с 11 български къщи, а след войната българското население изкупува земята от чифликчията. Според исторически сведения, през 1900 година Бачиново има 445 жители, от които 370 българи християни и 75 българи мохамедани. След Балканската война от 1912 година и присъединяването на селото към България, жителите му постепенно се изселват в Горна Джумая и Бачиново замира като населено място. Проектирането и изграждането на парк Бачиново започва през 30-те години на XX век и до днес това е любимото място за отдих и развлечения на благоевградчани и гостите на града.

 

Къде се намира?

 

Това райско кътче за релакс, разходки, спорт и забавления се намира на 3,5 км от центъра на Благоевград, в долината на река Благоевградска Бистрица. Въпреки близостта си до града, парк Бачиново е истинско бижу в прегръдката на Рила, чиито вечнозелени склонове го обгръщат в меката си прегръдка. До парка може да се стигне пеша по Алеята на здравето, която е емблематична за Благоевград, или пък с автомобил, който да паркирате на някой от паркингите, намиращи се в непосредствена близост до парка. Ако сте с кола, пътят след Бачиново продължава нагоре  в планината през село Бистрица, курорта Бодрост, биосферен резерват „Парангалица“ и хижа Македония.

 

Какво привлича туристите в парк Бачиново?

 

Благоевградският парк Бачиново е чудесна симбиоза между природните дадености, които местоположението му предлага и изградената туристическа инфраструктура с възможностите за отдих, спорт и забавления.

 

Първото, което приковава вниманието на посетителите, е езерото, разположено в центъра на парка. Освен източник на свежест и прохлада в летните горещини, езерото на парк Бачиново предлага живописни картини през всички сезони на годината. То е дом на двойки бели и черни лебеди, а десетки патици от различни породи мътят и отглеждат потомството си в бистрите му води. През топлите месеци на годината тук можете да карате водно колело, както и да се отдадете на други водни забавления.

 

Парк Бачиново край Благоевград 36 1

 

Освен езерото, през парка тече и река Благоевградска Бистрица. През пролетта, когато започват да се топят снеговете по склоновете на Рила, тя е доста буйна и пълноводна, а през лятото често носи жадуваната прохлада за хората. През цялото лято в коритото на реката можете да видите малчугани, които се пръскат смело в прохладните води, или възрастни, които намират жадуваната свежест в галещите ѝ струи.

 

Алеите на парка, виещи се около езерото, предлагат достатъчно място за отдих и спорт. От ранни зори до късна вечер тук хората тичат, карат колела и ролери или просто се радват на природата. Обширните поляни пък са прекрасни за всякакви игри и състезания за малки и големи. Футбол, волейбол, федербал и всичко, за което се сетите, можете да практикувате тук.

 

На територията на парк Бачиново е изградена и писта за екстремно колоездене, която е съобразена с възможностите на по-малките колоездачи. За по-опитните любители на планинското колоездене около парк Бачиново има няколко трасета, специално създадени за този спорт.

 

Детски площадки с люлки, въртележки и пързалки пък са любимото място на най-малките посетители на парка. Именно децата са и тези, които най-много се радват на зоо къта, разположен в горния край на парк Бачиново. Понита, сърнички, еленчета, зайчета, пауни, фазани и златни рибки с радост очакват малчуганите, които често им дават трева и други лакомства.

 

Специално за любителите на по-силните усещания на територията на Бачиново е изграден и въжен парк за катерене. Отделните кръгове са с различни нива на трудност като част от тях минават над водите на река Бистрица. Това е мястото, където малки и големи могат да пробват смелостта, ловкостта и издръжливостта си, а след това изпитат удоволствието от удовлетворението.

 

И понеже на чист въздух, а и след толкова забавления няма как да не огладнеете, в парка е помислено и за това. Около езерото са изградени барбекю зони с маси и пейки, където сами можете да приготвите храната си и да ѝ се насладите на чист въздух. Ако не сте подготвени да правите скара или това не Ви доставя удоволствие, има решение и за Вас. В района на парка работят три заведения, които предлагат храна и напитки както о българската национална кухня, така и блюда от различни краища на света. И всичко това на фона на прекрасни природни картини, чист въздух и свеж аромат на гора.

 

Природата в парка

 

Въпреки алеите, площадките и изкуственото езеро, които са типични за градските паркови територии, гората, която обгръща парк Бачиново, напомня, че с всяка крачка навлизаме все по-навътре в Рила планина. Широколистните дървета плавно отстъпват на иглолистните и природата с размах рисува планински пейзажи.

През първите пролетни дни изпод миналогодишната шума надничат минзухари, а със затоплянето на времето поляните на парка са осеяни с теменужки и парички. По дърветата в парка гнездят различни видове птици, а чуруликането им оглася алеите и поляните. Катерички с рунтави опашки пъргаво се катерят по дърветата, а къртиците тайно подават глави от дупките си. Балканската пъстърва и мряната пък са видовете риба, които най-често можете да видите в река Благоевградска Бистрица, която тече през територията на парка.

 

Маршрути до парк Бачиново

 

Два са възможните начини да стигнете да Парк Бачиново – пеша или с автомобил. Ако обичате разходките сред природата, тръгнете по пешеходната алея, която започва почти от центъра на града, край възрожденския квартал „Вароша“. Алеята на здравето, както я наричат местните, е с дължина 3,5 км и се вие покрай течението на река Благоевградска Бистрица. По продължението ѝ са изградени места за отдих и детски площадки, където можете да отдъхнете, а децата да се позабавляват. В началото на алеята има и няколко приятни заведения, чиито очарователни тераси са разположени над реката и са чудесна възможност за чаша кафе или вкусно похапване.

 

Парк Бачиново край Благоевград aleyata

 

По течението на реката в средата на XX век са изградени гранитни баражи, които и до днес са любимо място на благоевградчани. Не се учудвайте ако през лятото, докато вървите по алеята към Бачиново, видите хора, които се къпят на баражите. Според местните, освен прохлада в летните горещини, студената планинска вода ги закалява и им дава здраве и дълголетие. В района на най-високия бараж можете да видите паметна плоча на известния в миналото в Благоевград   д-р Тишинов, който възпява силата на водата в стихове:

 

„Най-добрият лекар наш е шумящият бараж, но се иска за това тук да идваш месец, два…“

 

За любителите на разходките сред непокътната природа, алеята предлага и автентична алтернатива. Встрани от пътя са обособени пътеки, които се вият по склоновете, сред храсти и борове и отново ще Ви изведат до входа на парка.

 

Ако пък не сте почитатели на ходенето пеш, до парк Бачиново можете да стигнете и с автомобил по шосето от другата страна на реката. Пътят ще Ви отведе до самия паркинг край езерото в парка, където без никакви усилия да се наслаждавате на природата наоколо.

 

От центъра на Благоевград пътува и редовна автобусна линия. Тройката, както благоевградчани я наричат, пътува до парк Бачиново няколко пъти в деня, а разписанието на автобусите можете да проверите на всяка спирка на градския транспорт.

 

Транспорт от Орбита СПА Хотел

 

Може да прозвучи нескромно, но няма да преувеличим ако кажем, че един от плюсовете на парк Бачиново е близостта му до Орбита СПА Хотел. Представете си цял ден да тичате с децата в парка, да карате водни колела, да се катерите на въжените атракциони и уморени от всички тези забавления да трябва да пътувате обратно към дома си. Не би ли било прекрасно, ако само на пет минути от парка Ви очакваше уютна и модерна стая, прекрасни басейни, СПА и натурална и вкусна храна? Всичко това Ви очаква в Орбита СПА Хотел!

 

Парк Бачиново край Благоевград orbitapic

 

Често нашите гости избират именно парк Бачиново за разходка и допълнителни развлечения на цялото семейство. Какви са възможностите да стигнете до парка? Те са няколко.

 

На първо място с автомобил. Както вече споменахме, Орбита СПА Хотел Благоевград е разположен сред вечнозелените хълмове на Рила, само на пет минути от парк Бачиново. В района на парка са изградени няколко паркинга, където спокойно можете да оставите автомобила си и да се наслаждавате на природата и удобствата тук.

 

Изключително лесен и много приятен би бил пътят Ви от комплекса до парка с колело. Орбита СПА Хотел и парк Бачиново са свързани с асфалтов ненатоварен път, който е чудесна опция за това.

 

На края, но в никакъв случай не за пренебрегване, е възможността да отидете до парка и пеша. Пътят не е много дълъг, но за сметка на това ще ви предостави възможността да се насладите на песента на птиците и красотата на природата в ниските склонове на Рила.

 

И все пак – ако сте пеша или с колело бъдете внимателни за автомобили, които в същото време може да се движат по шосето.

 

Зеленият оазис на Благоевград – това е парк Бачиново. Няма благоевградчанин, който да не е влюбен в него, но славата на парка се носи и в цяла Югозападна България. Както видяхме, има защо. Посетете го и Вие и се уверете сами!

https://www.livechatalternative.com/