• Български

Центърът на Благоевград – какво можем да видим?

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Уникално градче е Благоевград. С вечно младия си дух, който витае по централните му улици, той привлича туристи от близо и далеч през всички сезони на годината. Дом на два университета – Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България.

 

На територията му се пресичат езици, култури и бит от различни краища на страната ни и света. Различията в Благоевград обаче се съчетават в такава симбиоза, че това прави града още по-привлекателен и колоритен.

 

Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България. Разположен е в долината на река Струма, а през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в Благоевградската котловина между планините Рила и Влахина и е в непосредствена близост до Пирин планина.

 

Благоевград е сред градовете с най-много слънчеви дни в годината. Климатът е преходно-континентален, дължащ се на въздушните маси, които проникват от юг по долината на река Струма. Градът е защитен от студените северни ветрове от естествената преграда на високите рилски масиви и възвишенията при село Бело поле.

 

Планинският бриз, спускащ се от Рила по поречието на Бистрица, охлажда въздуха през летните горещини. Всички тези природни дадености превръщат Благоевград в един от най-приятните за посещение градове на България.

 

Благоевград през годините

 

Благоевград е селище с богата история. Благоприятните условия, създадени от топлите минерални извори, спомагат за възникването тук около 300 г. пр. Хр. на тракийското селище Скаптопара. С идването на славяните обаче животът в Скаптопара замира, а за следващите векове липсват данни.

 

След османското завоевание на мястото на Скаптопара отново има град с многочислено население, който многократно сменя името си – Джума Базари, Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая. Джумая е турска дума, означаваща „петък“, тоест пазарния ден.

 

На 5 октомври 1912 г. Горна Джумая е освободена от българската армия и турското робство остава в миналото и за този град. Постепенно започва благоустройството на града.

 

На 9 май 1950 година град Горна Джумая е прекръстен на Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев За удивително кратко време, известно като строителна епоха за дипломатическия корпус, през 1987 година Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради.

 

Сменя се канализацията,  построяват се Партийният дом (днес Американския университет), кметството, поликлиниката, оформя се площад „Георги Измирлиев“ и се пускат емблематичните и до днес за града фонтани.

 

Идеи за развлечение в централната част на града

 

Посетите ли веднъж Благоевград, със сигурност ще се върнете отново тук. А ако още не сте идвали в този прекрасен град, не губете време. Централната част на Благоевград пази в себе си неповторимия джумайски дух, който пленява и очарова.

 

Като започнем от калдъръмените улички на възрожденския квартал Вароша, минем през централния градски площад, емблематичния център с фонтаните, шумните заведения… всяко кътче на градския център носи частица от атмосферата на този град, чийто пулс не спира да бие по всяко време на денонощието.

 

Разположен на източния бряг на река Бистрица, старинният квартал Вароша е своеобразен етнографски комплекс, който пази спомените от далечното минало на града. Построен е в типичен възрожденски стил, а къщите, украсени с различни орнаменти, са запазени и до днес.

 

Днес в тях се помещават различни кръжоци и школи за децата на Благоевград, други са превърнати в ателиета на местни творци, а атмосферата се допълва от автентични ресторантчета с традиционна за района кухня.

 

Центърът на Благоевград - какво можем да видим? varosha

 

Някои от най-известните обекти във Вароша са Мощанската къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща. Последната е известна с това, че е роден дом на видния благоевградски революционер Георги Измирлиев – Македончето. Тя е музей, който разказва неговата история и участие в революционните движения.

 

В квартал Вароша се намира и Регионалният исторически музей, основан през 1952 година.  Във фондовете му се съхраняват ценни вещи и материали за историческото минало на областта и екземпляри от растителния и животински свят в района.

 

През 1844 г. на тържествена церемония в квартал Вароша е осветена църквата “Въведение Богородично”, един от уникалните паметници на културата в града. Стените ѝ са изящно изрисувани от представители на Банската художествена школа. Иконостасът е сред най-майсторски изработените в страната и е подобие на този в църквата на Рилския манастир.

Центърът на Благоевград - какво можем да видим? cherkva

 

Свидетелство за дългото турско робство на този град е градската джамия. Запазената от векове постройка е реставрирана като паметник на културата и не е действащ религиозен храм.

 

Няма как да пропуснем и прекрасния парк Ловен дом, който ще ви посрещне с тихите си алеи и впечатляваща архитектура. Разположен над квартал Вароша, паркът предлага и прекрасни гледки към центъра на Благоевград.

 

Центърът с фонтаните е емблематичен за Благоевград. Площад „Георги Измирлиев“ е мястото, където можете да усетите прохладата на водата в летните горещини, заобиколени от внушителните административни сгради наоколо и множество места за отдих. Площадът с паметника на Гоце Делчев също е любимо място за местните жители и гостите на града.

 

Централните улички със заведенията са друга емблема на Благоевград. От ранни зори до късно вечер те са пълни с хора и според много от гостите на Благоевград именно тук се крие голяма част от чара на града.

 

Какво още можем да видим?

 

Не пропускайте да посетите и най-големия благоевградски парк Бачиново. До него води 3-километрова алея, виеща се покрай течението на река Бистрица и започваща от самия център на града. В парка Ви очакват безброй забавления като каране на водни колела, въжен парк за катерене, детски и спортни площадки и много място за почивка и разходка.

 

Центърът на Благоевград - какво можем да видим? bachinovo

Ако сте с деца отидете и до местния зоопарк. Тук малчуганите ще видят различни животни и птици от всички краища на света, а входът е безплатен.

 

Къде да хапнем в централната част на града?

 

Центърът на Благоевград изобилства от заведения – от всякаква категория и за всеки джоб. Като започнем от вкусната улична храна, включваща дюнери, бургери и пици и стигнем до изискани ресторанти, където можете да опитате ястия от най-известните световни кухни.

 

Едно от най-добрите заведения в центъра на Благоевград е Pastis bar & food. Тук ще Ви впечатлят с модерна обстановка и отлична кухня.

 

La Storia е друго изискано заведение в топ центъра на Благоевград, където ще Ви посрещнат подобаващо. Трезор пък, освен с кухня, ще Ви впечатли и с прекрасната си лятна градина.

 

Ако пък си падате по италианската кухня, има една пицария, която изпъква на фона на останалите. В самия център на Благоевград, на брега на река Бистрица се намира Roots est. 1996, където освен с безупречна храна ще Ви посрещнат и с неповторимо отношение.   

 

Търсите ли нещо по-непретенциозно, в центъра на града е пълно със заведения, които предлагат вкусни готвени ястия на достъпни цени.

 

Ако пък отделите 5 минути за път, посетете ресторанта на Орбита СПА Хотел. Тук храната е с гарантиран произход от собствени ферми, натурално чиста и с неповторим вкус. А панорамната тераса на ресторанта ще накара погледът Ви да полети над зелените борове, носещи неповторимия аромат на чистота и свежест.

 

Безспорно най-добрият хотел за отсядане в района на  Благоевград е Орбита СПА Хотел. Комплексът е разположен в ниските склонове на Рила планина, обгърнат от вечнозелени борови гори. Хотелът се намира само на 5-минути от центъра на града, в близост до прекрасния парк Бачиново.

 

Местоположението на Орбита СПА Хотел ще Ви даде възможност да се насладите на кристално чист въздух сред природата на Рила и едновременно с това да бъдете близо до всички интересни места,  с които градският център Ви очаква.

https://www.livechatalternative.com/