• Български

Топ писти за колоездене през лятото в близост до Орбита СПА Хотел

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Обичате ли да карате колело? Дааа, така си и мислехме! Дори и да не сте от най-заклетите колоездачи, сигурни сме, че ползите от колоезденето са Ви познати, защото освен изключително тонизиращо и ободряващо, колоезденето има и редици благоприятни ефекти върху здравето.

 

А чували ли сте за планинско колоездене? Планинското колоездене е спорт за каране на велосипеди офроуд, често по неравен или планински терен. За целта се използват специални планински велосипеди. Планинските велосипеди приличат на другите колела, но са проектирани за по-висока издръжливост и по-добро управление на пресечен терен.

 

Топ писти за колоездене през лятото в близост до Орбита СПА Хотел tav0627

Планинското колоездене става все по-популярно в България, а на запад и най-вече в САЩ то се практикува от години. Именно Америка е родината на този спорт.

 

През 70-те години на ХХ век в Калифорния се появяват „луди“ ентусиасти, които преправят колелата си като им слагат дебели гуми и други „подобрения“, за да могат да се спускат с тях по склоновете на планините.

 

Това е началото. От тогава планинското колоездене започва да се развива с бързи темпове, като движеща сила са именно тези първи ентусиасти. Днес те са собственици на известни компании за колела.

 

Към днешна дата този спорт е доста популярен, особено в Северна Америка и Европа. Причините за това са много. Преди всичко, планинското колоездене е много здравословно, а също и доста интересно. Освен това за „лудите глави“ то предлага огромни дози адреналин.

 

Заслуга за популярността му има и самият планински велосипед със своите възможности. Макар че маунтън байкът е създаден за планините и там се чувства в „свои води“, той е не по-малко удобен за градско каране, особено при качеството на българските улици, а няма пречка да се използва и като туристическо колело за преходи по асфалт.

 

А знаете ли, че в близост до Орбита СПА Хотел условията за каране на колело са повече от отлични?

 

Като започнем от спокойният асфалтов път, който минава покрай комплекса и свързва Благоевград с курортната местност Бодрост, минем през намиращия се в непосредствена близост парк Бачиново и стигнем до четирите трасета за планинско колоездене, които също се намират в близост до Орбита СПА Хотел. Така че, грабвайте колелата и екипировката и право към Благоевград.

 

Топ трасета за планинско колоездене през лятото

 

Четири са трасетата за планинско колоездене или по по-точно казано ендуро трасетата за спускане в района на Благоевград. Освен организирани състезания в тази дисциплина, ежедневно те се ползват от десетки любители на този спорт и високия адреналин. 

 

Вече няколко години трасетата „Дъбрава“, „Заева“, „О.Ч.З“ и „Найлонка“ са място за практикуване на любимия спорт  и източник на емоции за колоездачи не само от България.

 

Дължината на трасетата на всяка една от трасетата е средно около 3 км, като трудността им е в категория Напреднали и Експерт. Тоест, спускането по тях изисква вече изградена техника с колелото.

 

По-неопитните колоездачи е препоръчително да ползват трасетата „Дъбрава“ и „Заева“, а „О.Ч.З“ и „Найлонка“ са подходящи за хора с повече стаж зад кормилото. Разбира се, ако не се чувствате  сигурни в способностите си, винаги можете да изберете другите възможности за каране на колело, които околността на Орбита СПА Хотел предлага в изобилие.

 

Къде се намират?


Топ писти за колоездене през лятото в близост до Орбита СПА Хотел tav0189

 

Две от трасетата за планинско колоездене започват от с. Дъбрава, другите две започват от с. Делвино. Двете села са разположени по хълмовете от двете страни на река Благоевградска Бистрица, на около 5 км от Благоевград.

 

И четирите трасета завършват в близост до алеята към парк Бачиново и началото им е указано с табели. До началото на трасетата можете да стигнете както на собствен ход с колело, така и със специализиран транспорт за колела.

 

Подходящи ли са за деца, или само за възрастни?

 

Четирите трасета – „Дъбрава“, „Заева“, „О.Ч.З“ и „Найлонка“, могат да се посещават както от възрастни, така и от деца. Задължително условие обаче е малчуганите да имат необходимите умения за каране по планински терен и да бъдат придружавани от родител.

 

Ако не сте сигурни във възможностите на децата си, по-добре не рискувайте. За по-малките любители на този спорт изключително подходяща и атрактивна е малката писта, изградена в долния край на самия парк Бачиново. Тук малките колоездачи могат да тренират уменията си в каране по неравен терен и безопасни скокове.

 

Независимо дали говорим за деца или възрастни обаче, носенето на каска в този спорт е абсолютно задължително. Без да преувеличаваме ще кажем, че тя дори е животоспасяваща.

 

Въпросът при планинското колоездене не е дали ще паднете, а колко пъти ще паднете. Затова не пестете пари и не демонстрирайте излишна самоувереност, а се погрижете за безопасността си.

 

След каската, ръкавиците са другата значима част от екипировката. В зависимост от качеството им, те ще предпазят ръцете Ви от охлузвания и наранявания. Друга полза от ръкавиците е, че ще Ви помогнат да захванете по-стабилно кормилото на велосипеда. Нали не искате ръцете Ви да се хлъзгат, когато карате по насечен и опасен терен?

 

Защитните очила също са част от екипировката, в която е добре да инвестирате. Ще сте на открито, когато карате, а пътеките са покрити с всякакви неща, които не бива да попадат в очите Ви, включително пръст, мръсотия, прах. Естествено, предпазват и от слънцето, което на открити площи ще свети в очите Ви, а това може да бъде опасно.

 

Последната част от оборудването за планинско колоездене, на която ще обърнем внимание, са обувките. Може да сложите всякакъв тип обувка, когато карате колело, но  повечето от колоездачите предпочитат да си купят обувки, създадени специално за този спорт. Те се прикрепят към педалите, позволявайки да наберете по-голяма мощност при всяко движение.

 

 

Наколенките и налакътниците също са препоръчителни.

 

Четирите трасета за планинско колоездене край Благоевград се поддържат от клуб „ЛФФ Ендуро Благоевград“. Клубът е добре познат в колоездачните среди в България, а вече и в  чужбина. Изграждането на трасетата е съгласувано с Регионална дирекция по горите в Благоевград, а за поддръжката им се разчита на доброволчески труд и дарения от колоездачи, ползващи трасетата.

 

Екипът на клуба се състои от хора с различни професии, обединени от една цел – да развиват този вид спорт в Благоевград и да превърнат града в желана дестинация за колоездачите.

 

Клуб „ЛФФ Ендуро Благоевград“ разполага със специализиран бус който може да извозва до 8 човека с велосипедите им до началните точки на четирите трасета. Актуална информация за състоянието на трасетата за планинско колоездене и условията за каране можете да намерите на фейсбук страницата на клуб „ЛФФ Ендуро Благоевград“ LFF Enduro Blagoevgrad.

https://www.livechatalternative.com/