• Български

Какво влияние оказва планината върху хората?

Отидеш ли в планината тя ще ти докаже, че бягство има – от напрегнатия ден, от мръсния въздух, от градския шум. И ще те посрещне с аромат на борове и билки, с ромон на планински поток, с тишината и спокойствието си. Планината и нейната удивителна притегателна сила!

 

Нима някой се съмнява в нея? Първо ще изпита издръжливостта ти, но скоро ще ти покаже свободата, която носи. Може да има спънки в началото, но със сигурност скоро ще те направи по-смел.

 

Ще те накара да спазваш нейните правила, но само за да припомни, че правилата извън планината определяш сам. И за да не го забравиш, преди да си тръгнеш от нея сложи малко камъче в джоба си, което да ти напомня това.

 

Защо човек трябва да посещава планините?

Красота и величие – може би това е най-краткото описание, което можем да дадем на планините. Като самата вечност планините са красиви, загадъчни, омагьосващи уми и сърцето и неоставящи никого безразличен. Спиращи дъха гледки към планински върхове с бели шапки, зелени склонове, покрити с гори, високопланински ливади с цветя и билки, кристални а и пъргави руче.

 

Зашеметяващите гледки се допълват от най-чистия въздух, който поемаш дълбоко и не искаш да пуснеш никога. Държиш го, докато тялото ти усети онова опиянение на планината, което води малки и големи по лъкатушещите планински пътеки. Доказан факт е, че хората, живеещи в планините, живеят по-дълго от тези в равнината.

 

Много от тези хора, доживяващи до дълбока старост, запазват бързината и остротата на ума си. Разболяват се по-рядко и оздравяват по-бързо. Жените от по-високите части раждат деца много по-дълго от останалите. Така че, изводът е ясен – освен с красотата и величието си, планините ни очакват с безбройните ползи, които носят за нашето здраве.

 

Какво влияние оказва планината върху хората? planina

Кои са позитивите?

Без да преувеличаваме ще кажем, че планината е нашият алтернативен лечител. Да, тя е точно такава! По-здраво тяло, по-спокоен дух, зареждане с приятни емоции…

 

Времето, прекарано сред природата, в съчетание с лека физическа активност, са олицетворение на природното лечение и профилактика, които всеки сам може да си осигури. Но какво точно имаме предвид?

 

Климатичните особености на планините се обуславят от тяхното надморско равнище. В планината температурата на въздуха може да се промени рязко само в рамките на денонощие.

 

Силните дъждове, бурният вятър и промените в температурата, които могат да се случат само в продължение на ден в планината, са мощни „дразнители“, които водят до регулиране на терморегулацията и други механизми в човешкото тяло.

 

Това от своя страна способства за увеличаване на защитните сили на организма. В планинския въздух има по-голямо количество озон. Концентрацията на този газ помага на тялото по-лесно да се освободи от вредните вещества, подобрява метаболизма и се грижи за снабдяването с енергия на организма. Освен това се смята, че озонът потиска размножаването на вирусите и бактериите.

 

Известно е още, че колкото по-нависоко в планината се изкачваме, толкова повече намалява количеството кислород във въздуха. Това стимулира организма да поема колкото може повече кислород, който да стига до органите и клетките. Като последствие се засилва сърдечната дейност, дишането се учестява, увеличава се вентилацията на белите дробове, засилва се скоростта на кръвообращението и се стимулират кръвотворните функции на организма.

 

Разходките в планините като Рила и Пирин, действат отлично на хора с язва или страдат от хронични болести, като бронхити и други дихателни заболявания, действат благотворно при невроза, диабет и затлъстяване. Следете състоянието си обаче ако имате много ниско кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.

 

И като говорим за здравословното въздействие на планините няма как да не обърнем специално внимание и на децата. Тъй като здравият човек е такъв още от най-ранната си възраст. Да прекарват повече време в планината е най-доброто лечение за децата, които страдат от астма или алергия.

 

Чистият въздух подпомага преодоляването на тези проблеми, повишава съпротивителните сили на организма и допринася за правилният имунен отговор към алергените. Децата, страдащи от дихателни проблеми като бронхит, чести пневмонии, хронични белодробни болести или проблеми със синусите, също е важно да се възползват от лечебното въздействие на планината.

 

Препоръчително е прекарване на време и разходки в местности с иглолистни дървета. Прохладните зелени гори са заредени с отрицателни йони, които имат изключително полезен ефект върху организма. Като пример ще дадем концентрацията на йони в планините, която е 2000 – 4000 на кубичен сантиметър, а в замърсените градски среди тази концентрация е само 100 – 200.

 

Какво влияние оказва планината върху хората? gora

Планинските разходки са един от най-добрите начини да се преборим и с наднорменото тегло, което за съжаление става все по-голям проблем и при най-малките. Мръсният въздух, нездравословното хранене и заседналият начин на живот в градовете често водят до тези негативни последици.

 

За разлика от целенасоченото спортуване в спортни клубове и фитнес зали, планината е естествен източник на физическо натоварване, което неусетно извайва мускулатурата при малки и големи. Разнообразието от дървесни видове, растения, животни и красиви гледки, правят разходката в планината безценно съчетание между полезното и приятното.

 

Това създава у децата любов и им помага в движение да научат повече за нея. Освен всичко изброено, ходенето в планините ни носи и още един плюс – влияе изключително ползотворно върху мозъка!

 

Освен почти мигновеното усещане за спокойствие и смирение, щом се озовем сред природата откритите пространства имат способността да накарат мозъка да спре да цикли върху негативните мисли и проблеми, които ни съпътстват в ежедневието.

 

Един 60-минутен преход в планината е достатъчен, за да се заредим с положителна енергия и добро настроение. А най-хубавото е, че планината е достъпна за всеки, без значение от възрастта или финансовите възможности.

 

Какво е чувството след това?

Зелено, кафяво, златисто, огнено червено, жълто, синьо… Цялата тази палитра от цветове е майсторски съчетана във великото творение на природата – планината. Основният цвят – зеленият, ни носи спокойствие и мир в душите.

 

Смирени пред силата и необятността на планината, ние крачим по пътеки, била и върхове. Всяка стъпка ни води все по-близо до крайната точка, но и ни отвежда на едно невидимо пътешествие – пътешествието към себе си!

 

Какво влияние оказва планината върху хората? maluovitsa

 

Мечта, реално изживяване, приключение или осъществена цел? Споделяне или навлизане навътре в себе си? Пътешествие, което е съвкупност от индивидуални размисли, преживявания, чувства, трудности, наслада, щастие, спокойствие, мир, хармония, баланс.

 

Това приключение създава една нова среща със собствените ни възможности, сили и воля. Пътят през планината е път, през който всеки човек преживява връзката между тялото, ума и душата.

 

Всяка крачка е свързване с необятната природа, всяка глътка въздух е докосване до безбрежното небе, всяко запознанство е приятелство. А удовлетворението, което получаваш след като си бил в планината, не може да се опише. Усещане, за което ще си спомняш всеки път, когато напипаш малкото камъче в джоба си, подарък от планината.