• Български

Избор на маршрут през различните сезони – какво трябва да знаем и за какво да внимаваме?

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Избор на маршрут през различните сезони – какво трябва да знаем и за какво да внимаваме?

 

Китни пътеки, стръмни била и ромон на ручей… Ваканцията в планината наистина е чудесно изживяване, изпълнено с прекрасни емоции. Човек се връща зареден и готов за нови предизвикателства. Работата върви по-леко, а зарядът на планината ни дава сили за дни напред.

 

За да стигнем до момента с приятните емоции обаче, е добре да елиминираме изненадите като се подготвим и изпълним основните изисквания за безопасно планинско пътешествие. В следващите редове ще се опитаме да посочим важните неща, които трябва да съблюдавате при избора на планински маршрут през различните сезони на годината.

 

Пребиваването в планината само по себе си, не е опасно. Опасно става, ако не се съобразявате с природните дадености, метеорологичните условия, особеностите на  избрания маршрут, физическата и психическата си подготовка, самодисциплината, необходимата екипировка.

 

Екипировката!

 

Винаги носете с вас :

  1. РАНИЦА – лека и  удобна за носене, защото ще бъде на гърба Ви часове наред.
  2. ОБУВКИ – здрави, удобни и да не пропускат влага.
  3. ЧОРАПИ – желателно е да бъдат 3/4 дължина и да покриват краката почти до коляно. Имайте предвид, че чорапите от чиста вълна предпазват от ухапване от влечуги.
  4. ДРЕХИ – подберете ги така, че да сте готови и за студено, и за топло време.

 

В зависимост от продължителността на прехода от полза ще Ви бъдат тоалетни принадлежности, аптечка, палатка, спален чувал, както и различни аксесоари за оцеляване в планината.

 

Избор на маршрут през различните сезони - какво трябва да знаем и за какво да внимаваме? planina

Видове туристическа маркировка

 

Всички туристически пътища, водещи до туристически, алпийски и други обекти в планините, са обозначени със специална маркировка, която задължително трябва да познавате. Има три вида стандартна маркировка – лятна (лентова), зимна (стълбова) и трайни маркировъчни знаци.

 

Лятната маркировка представлява една цветна ивица, поставена между две успоредни бели, и се слага на дървета, камъни, скали, постройки, стълбове и др. На теория от единия маркировъчен знак трябва да се вижда другият, но не винаги е така. Често се срещат табели с надписи, които дават допълнителна информация.

 

Европейските туристически маршрути, пресичащи България, са маркирани с червен цвят и са по-добре поддържани от останалите. Лятната маркировка помага, когато няма сняг или гъста мъгла, но се различава трудно привечер и през нощта. Затова в посочените случаи е по-правилно да се използват зимните варианти на маршрута, когато такива съществуват, особено ако не познавате пътя.

 

Избор на маршрут през различните сезони - какво трябва да знаем и за какво да внимаваме? markirovka

Зимната маркировка представлява железни или по-рядко дървени стълбове, боядисани в жълто и черно и поставени през определено разстояние. Обикновено са високи 2,50 метра, но се случва да бъдат затрупани от снега. Те се поставят основно по участъците на маршрутите, които са извън горския пояс.

 

Като допълнителни елементи може да има табелки, номерация, а зимната маркировка с разстояние между стълбовете. Няма стандартно разстояние между стълбовете, но като правило на места, известни с честото наличие на мъгла и лошо време, то е по-малко.

 

Названието зимна е условно, тъй като стълбовата маркировка може да се използва по всяко време и е относително надеждна. Пътеките, маркирани със стълбове, са прокарани през лавинобезопасни места, но има изключения.

 

Трайните маркировъчни знаци са табелки или големи табла – карти, поставени на дървета или на специални поставки. Те дават повече информация от другите видове маркировка – разстояния, време за прехода, схеми на маркираните пътеки в района, разлики между зимен и летен вариант на маршрута, разклони, възлови точки.

 

Обикновено се поставят пред хижи, в началото на големи туристически пътеки, на важни разклони и други възлови места.

 

Как да изберем подходящ маршрут?

 

Първо и основно правило в планинарството е да избягвате да правите преходи сами! Дори и за опитни туристи самостоятелните излизания крият рискове. Достатъчен е малък инцидент, за да Ви постави в безизходна ситуация.

 

Представете си да изкълчите крак например и да няма кой да Ви помогне в придвижването или да потърси помощ. Така че, другарчето в планината е почти задължително.

 

Когато компанията вече е налице, идва следващата важна стъпка – избор на маршрут. Той задължително трябва да бъде съобразен с възможностите на участниците в прехода. Преди да тръгнете проучете добре дължината и времетраенето на маршрута, денивелацията, наличие на трудни и опасни участъци, наличие на хижи, заслони, водоизточници, основни ориентири.

 

От особена важност е състоянието на терена непосредствено преди тръгването. Проучванията се правят с помощта на карти, пътеводители, информация от хижи и ПСС, по-опитни туристи.

 

Не бъдете самонадеяни! Запознайте се с опасностите в планината и в района на прехода и причините, водещи до инциденти, за да може да ги откривате своевременно.

 

Ако нямате достатъчно опит, задължително избирайте добре маркирани маршрути.  Най-сигурно и безопасно за всеки поход, изкачване или експедиция е да имате опитен планински водач.

 

Преди тръгване задължително проверете прогнозата за времето през конкретния период в района на прехода. Не тръгвайте при явни признаци за разваляне на времето, 2-3 дни след обилен снеговалеж, в мъгла, при много ниски температури през зимата и при силно изразена лавинна опасност. Имайте предвид, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени.

Съобщете на близки и приятели за Вашето намерение – точни дати на тръгване и връщане, места, където ще пребивавате. По време на преходи поддържайте често връзка поне с един свой близък.

 

Планински преход през зимата

 

В по-голямата си част планинските преходи в България се правят в месеците от юни до октомври. Какво обаче се случва през зимата? Зимните месеци придават на планината съвсем различен облик.

 

Пътеките, които през лятото си минавал не веднъж и си мислиш, че познаваш добре, стават съвсем различни през зимата. А това може да крие много опасности, ако не си внимателен и предпазлив.

 

Преходите през зимата изискват много повече усилия. За това би било добре, ако тренирате тялото си за издръжливост. Подгответе се и за ходене в сняг. Също имайте предвид, че през зимата денят е по-кратък, така че планувайте времето така, че да се възползвате максимално от светлата част на денонощието.

 

И тъй като Орбита СПА Хотел е близо до двете най-високи български планини – Рила и Пирин, нека видим какви са опасностите, типични за тях през зимата.

 

Избор на маршрут през различните сезони - какво трябва да знаем и за какво да внимаваме? zimen prehod

Те са съответно :

  • Опасност от лавини! Запомнете, че и по някои от маршрутите със зимна маркировка съществуват участъци, в които при определени условия е възможно падане на лавина.
  • Много по-опасни са подхлъзванията по заледения сняг! Ето защо обувките трябва да бъдат с подметки от здрава и неогъваща се гума. Меките обувки през зимата са абсолютно недопустими!
  • Измръзване – коментарът относно необходимостта от подходящо облекло тук е излишен!
  • Преумора !
  • Загуба на ориентация – често пъти е невъзможно да се различи снежният склон от падналата гъста мъгла, особено при насрещен заслепяващ вятър!

И пак да напомним – в планината се ходи с приятели. Така е и по-весело, и по-сигурно. Зимата крие много рискове и опасности. Да има на кого да разчиташ е нещо, от което не бива да се лишаваш.

 

И тъй като началната точка за планинските Ви пътешествия е Орбита СПА Хотел, сгушен в Рила, нека припомним, че през най-високата българска планина минават два от основните европейски маршрута – Е4 и Е8.

 

Маршрут Е4 води началото си от Испания, пресича цяла Европа и стига до Кипър. Планинската отсечка от Е4 в България е с дължина 260 км и минава последователно през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

 

Маршрут Е8 в България минава през част от Рила и през целите Родопи с обща дължина от около 450 км. Стартира в Дъблин (Ирландия) и завършва в село Мезек.

 

Туристическите маршрути в Рила обаче са десетки. С изходен пункт от района на Благоевград са маршрутите „Запазена Парангалица“, с начало м. „Карталска поляна“ и атракцион за конен и вело туризъм от Летовище „Бодрост“ през хижа Македония до Курортен комплекс „Семково“.

https://www.livechatalternative.com/