• Български

Маршрути и ключови забележителности в Благоевград и околността

Често, когато споменем Благоевград, името му се свързва с Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България. И това е правилно – младите хора, учещи тук, са двигателят на града, те определят целия ритъма на живот в Благоевград. Отправилите се насам знаят за хубавия център с фонтаните и че се намира някъде в Югозападна България.

Благоевград е много повече от това. Смело можем да кажем, че през последните години освен като административен център на Благоевградска област, Благоевград се утвърди като културен и фестивален център с множество забележителности и развлечения, които предлага. В следващите редове ще  изброим основните забележителности и възможности за приятно прекарване на времето в Благоевград и региона.

Тъй като е лято и слънцето неуморно пече часове наред, ще започнем с прохладата на басейните. В Благоевград те са няколко и предлагат свежест и възможност за плуване в летните горещини. В сърцето на жилищните квартали или малко встрани от града, градските басейни са идеалното решение за спасяване от жегите.

Басейнът на Орбита СПА Хотел обаче е единственият, разположен сред живописната природа на рилските склонове. Само на 5 минути от центъра на Благоевград, Орбита СПА Хотел предлага неповторимо съчетание от галеща кожата вода, кристално чист въздух и гарантиран релакс.

СПА центърът на Орбита СПА Хотел работи целогодишно и предлага на своите гости пълен набор от СПА и Уелнес процедури. Хотелът разполага и със собствена конна база, която предлага както възможности за конен спорт, така и разходки по различни маршрути.

 

Благоевград е богат център на забележителности и развлечения

В Благоевград има страхотна пешеходна алея, която води към най-големия парк на Благоевград – Бачиново. По продължение на алеята има заведения и кътове за отдих, игра и спорт, но паркът е истинско бижу. Окъпан в зеленина, парк Бачиново е любимо място за разходки и почивка на благоевградчани и гостите на града.

Най-голямата атракция тук е езерото със свободно плуващи лебеди и патици. Можете да наемете водно колело, да спортувате на няколко площадки за стрийт фитнес, да играете футбол, да посетите намиращия се в близост зоокът, да пробвате издръжливостта и координацията си на въжения парк или просто да се съберете с приятели на изградените в парка маси с барбекю.

Маршрути и ключови забележителности в Благоевград и околността

Благоевград е известен и със своя старинен квартал Вароша. Възрожденските къщи на квартала и калдъръмените улички пазят аромата и атмосферата на отминали, но останали в сърцето на всеки българин времена. Днес къщите са дом за различни школи по изкуства, галерии и уютни кафенета.

През 1844 г. в квартала е построена църквата „Въведение Богородично“, която е един от символите на града и е обявена за паметник на културата с национално значение. Също във Вароша се намира и Регионалният исторически музей, който в различни експозиции показва миналото на региона от древността до наши дни, както и забележителна колекция от животински и растителни видове, типични за областта. Тук във Вароша се намира и къщата-музей на известният революционер Георги Измирлиев – Македончето.

През последните няколко години Благоевград се утвърди като културен център на Югозападна България. Концерти, театрални представления, спортни състезания и изложби за всеки вкус привличат туристите тук. От 24 до 30 август сцената на Летния театър в града е дом на Летни театрални вечери. Театри от цялата страна представят постановките си всяка вечер на открито пред благоевградската публика.

Емблематичният ансамбъл „Пирин“ пък често изненадва жителите и гостите на града с концерти и флашмоб прояви. За няколко дни през юли известни джаз изпълнители идват в Благоевград за превърналия се в традиция Джаз фестивал. А съставите на Камерна опера и Биг Бенд Благоевград ползват алеите на градската градина за сцена за концерти на открито.

Централните градски площади и голямата пешеходна зона са още една емблема на Благоевград. Пеещите фонтани, подлеза, търговската улица, уличките с кафенетата и ресторантите… тук е пулсът на Благоевград.

 

Забележителности в Благоеврад и околността, които си заслужават да се посетят

Освен че привлича туристите сам по себе си, Благоевград е и отлично място като отправна точка към редица забележителности в околността.

Няма как да не започнем с Рилския манастир, който се намира на 40 км от Благоевград. Той е един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е основан през X век от Свети Йоан Рилски Чудотворец. Това е най-големият български манастир – 5 етажа, като видими са 4 от тях.  

В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс. На върха на кулата се намира параклисът „Свето Преображение“ с ценни фрески от 30-те години на 14 век.

Маршрути и ключови забележителности в Благоевград и околността

По време на османското владичество манастирът е слабо укрепен и често става жертва на набези. По време на комунизма Рилският манастир е обявен за музей и там се прекратява всякаква църковна дейност. Чак през 1991 година се възстановява монашеския статут на манастира.

Днес ансамбълът на манастира обхваща територия от 8800 m², от които 5500 m² застроена площ. Манастирските крила, изградени по различно време на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.

Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта. Той е със статут на отделно селище с 58 жители, а стотици хиляди са туристите от цял свят, които го посещават всяка година.

В близост до Благоевград и само на 25 км от Орбита СПА Хотел се намира един от входовете на НП „Рила“ и резерват „Парангалица“. Преход от тук можете да направите до хижа Македония, която е една от най-високо разположените хижи на Балканския полуостров.

И като говорим за планини няма как да не кажем няколко думи и за величествения Пирин. На 60 км от Благоевград тръгва кабинков лифт от Банско, който ще Ви качи на Бъндеришка поляна. Освен ски пистите, които Ви очакват там през зимата, лятото тук също е изпълнено със забавления и приключенски излети сред природата. Безспорно най-привлекателен за туристите е вторият по височина връх у нас – Вихрен.

С кола можете да се качите до хижа Вихрен и от там към върха Ви очакват различни по трудност участъци и пътеки, но осеяни със спиращи дъха гледки към планински езера, потоци и склонове. А стигнете ли до върха, светът ще бъде в краката Ви.

На 10 км след Банско е град Добринище. От там пък можете да стигнете с кола до хижа Гоце Делчев, да се качите на седалковия лифт до хижа Безбог и на метри от хижата да видите нещо, което цял живот ще е пред очите Ви – Безбожкото езеро.

Накъдето и да тръгнете в Рила и Пирин, през лятото пътеките им са оградени от малини, ягоди и  боровинки, а ароматът на борове и билки ще Ви следва навсякъде.

На юг от Благоевград е Сандански – минерални извори, прекрасен климат и чудно място за разходка в прохладата на парка. От тук можете да се отправите към най-малкия град в България – град Мелник. Разположено в подножието на Мелнишките пирамиди, градчето е известно със своята напълно запазена възрожденска архитектура и винопроизводството.

Семейни ресторантчета под лозниците с вкусни български гозби и ароматно вино създават неповторимата атмосфера, която Мелник носи. Градският исторически музей, Кордопуловата къща, Пашовата къща, Мелнишката крепост и Мелнишките скални пирамиди са места, които задължително трябва да посетите тук.

На 7 км от градчето се намира Роженският манастир, който е най-големият в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастира, запазени почти непокътнати до днес. От манастира се разкриват чудни гледки към върховете на Пирин и Беласица.

Благоевград предлага безброй възможности за еднодневни екскурзии в околността. Освен изброените, можете да посетите местността Рупите с храма на Ванга и комплекса, изграден около него. Течението на река Струма е и един от най-известните винарски райони в България. По време на пълноводието си Струма е идеална и за рафтинг.

 

Забележителности с информация за тях и маршрути

Отново в Рила, но на доста по-голяма надморска височина, се намира друга емблема на страната ни – Седемте рилски езера. Окол 60 са километрите, които ще трябва да пропътувате с кола от Благоевград, за да стигнете до началната станция на лифта, който ще Ви качи до хижа Рилски езера. От там нагоре – пешеходен маршрут и незабравими гледки към склонове, върхове и разбира се най-важното – езерата.

Седемте рилски езера са най-посещаваната от туристи езерна група в България и един от стоте национални туристически обекта.  Разположени са стъпаловидно между 2095 и 2535 метра надморска височина и са свързани помежду си чрез малки поточета.

Първите три езера – СълзатаОкото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през ТрилистникаРибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джерман.

Маршрути и ключови забележителности в Благоевград и околността

Името на всяко от седемте рилски езера отразява някаква негова особеност. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина носи името Сълзата заради прозрачността на водите. Следващо по височина на разположение е Окото (наричано още Сърцето), което е с приблизително овална форма.

Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – дълбочината му е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака – то е най-голямото по площ от седемте.

 Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко е Рибното езеро, а на североизточния му бряг се намира хижа „Седемте езера. Най-ниско разположено е Долното езеро, от което води началото си река Джерман.

По няколко маршрута можете да стигнете до езерата:

  • Сапарева баня→ асфалтов път до хижа „Пионерска“ → хижа „Пионерска“ → лифт към Рилските езера → хижа „Рилски езера“
  • Говедарци→ асфалтов път до хижа Вада → хижа „Рилски езера“
  • Говедарци → асфалтов път до курортен комплекс Мальовица→ хижа Мальовица → хижа „Рилски езера“

 

Ако разгърнем картата на Рила, ще видим безбройните туристически маршрути и възможности за преходи, които планината предлага. Конкретна информация за тях можете да получите на рецепцията на Орбита СПА Хотел.

Паркът за танцуващи мечки край Белица и паркът с атракциони преди него, световно известната църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско, Стобските пирамиди на 20-ина км от Благоевград… и още, и още, и още. Безбройни са маршрутите и забележителностите, които можете да посетите, ако отседнете в Благоевград и Орбита СПА Хотел.

Разгледай оферта