• Български

Екопътека “Кръста” – прекрасно място, което можете да посетите

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Кръстът – надежда за отчаяните, утеха за бедните, мъдрост за безразсъдните и  светлина в тъмата…

 

Кръстът е един от най-древните символи на човечеството, наричан знак на знаците. Използва се в много религии, но най-вече в християнството, заради  мъченическата смърт на Иисус Христос. Разпъването на кръст е било разпространено средство на наказание в древния Рим.

 

Макар тогава кръстът да е бил символ на смъртта, в християнството той се превръща в символ на живота. Вертикалната линия на кръста символизира Божественото, а хоризонталната – земното.

 

Сигурни сме, че сте виждали безброй кръстове, гордо изправени като стожери на вярата и закрилници на села и градове. Християните по нашите земи, а и не само тук, вярват, че издигайки кръст, който се вижда отдалеч, ще прогонят несгодите и злините и ще се радват на Божията благословия.

 

И това сигурно е така, защото вярваш ли силно в нещо, то ще се случи. Именно тази вяра и упование в Божията милост е причина за появата и на кръста, който закриля Благоевград и се вижда от километри.

 

Кръстът на Благоевград

 

33-метровият кръст, който се извисява гордо на един от хълмовете над града, е най-внушителният християнски символ в тази част на България. Височината му не е избрана случайно – тя е колкото възрастта на Христос, когато е разпънат на Голгота.

 

Средствата за изграждане на символа на вярата, който закриля Благоевград, са изцяло от дарения, а в работата по издигането му участват и всички бетонови центрове от региона. Много хора дори не вярвали, че на това място е възможно да се изгради такова съоръжение, но вярата на заелите се с него се оказва по-силна.

 

Внушителната конструкция на съоръжението е с височина 38 метра, от които 5 метра е бетоновият фундамент с тегло 380 тона. Самият кръст е с тегло около 35 тона и с височина 33 метра. За монтажа на елементите на християнския символ в Благоевград пристига специален автокран от пристанище Бургас.

 

Монтажът на целия кръст продължава около месец, като е завършен изцяло за 24 май 2013 г. – празник на Благоевград. Монтирано е и лентово осветление, очертаващо контура на православния символ, така че той да се наблюдава и нощем. Кръстът се вижда от по-голямата част на града, както и от околните села.

 

Кръстът на Благоевград е част от изградения около него Православен мемориален комплекс „Памет и вяра“. Година след освещаването на християнския символ тук се издига и параклисът „Свети дух“.

 

memorial complex Pamet i vyara Orbita

 

Всяка година на Петдесетница, когато параклисът чества храмовия си празник, тук се събират стотици хора от цялата община и се раздава курбан за здраве и благоденствие на гражданите. В района са изградени места за отдих, зона с барбекю и фотоизложба.

 

Мястото на което е изграден 33-метровия кръст на Благоевград е било избрано за издигане на паметник още през 80-те години на миналия век. Когато през 1987 г. центърът на Благоевград е напълно реконструиран, това място е набелязано като част от цялостната архитектура на централна градска част.

 

Целият площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Общината е обърнат към хълма, а линията на фонтаните води към мястото, на което сега се издига кръстът.

 

Екопътека „Кръста“

 

Скоро след освещаването на 33-метровия кръст на Благоевград е обособена и едноименната екопътека. Вече няколко години туристи от близо и далеч избират именно горската пътека, за да се изкачат до християнския символ.

 

Екопътеката тръгва почти от центъра на града. Началото ѝ е от парк „Ловен дом“, разположен над старинния квартал Вароша. Преди да поемете по пътеката в посока кръста, отделете малко време  за този градски парк, защото и тук има какво да се види.

 

ecopathway the cross Orbita

 

Освен детски и спортни площадки, тихи зелени алеи и впечатляваща архитектура, паркът ще Ви запознае и с различни периоди от историята на Благоевград. Тук се издига паметник-костница на загиналите в Балканската война и освобождението на Горна Джумая от Османско иго.

 

Монументът представлява пирамида от каменни късове, в основата на която са изписани местата, където са водени бойните действия през войната. В непосредствена близост е гробът на горноджумайският революционер и просветен деец Мите Марков.

 

Отново в парк „Ловен дом“ е увековечен и друг етап от историята на Благоевград. През 60-те години на XX век тук е издигнат паметник-костница на загиналите в борбата против фашизма. Зад него са разположени осем плочи с имената на всички загинали в тези борби.

 

Пешеходна алея край бистър поток пък свързва „Ловен дом“ с благоевградския зоопарк.

 

Но тъй като крайната ни цел е кръста, нека се насочим натам. Дължината на пътеката, която тръгва от тук, е 1320 м и ще ви отнеме около час, в зависимост темпото на ходене, за да я изминете.

 

Екопътеката е означена с указателни табели в двете си начални точки – парк “Ловен дом” и местността “Заева поляна”, където е мемориалният комплекс „Памет и вяра“.

 

Екопътека „Кръста“ минава през пояс от зеленина и гориста местност. Докато вървите сред природата, около вас пейзажът ще се променя неусетно и постепенно широколистните видове отстъпват място на иглолистните.

 

По време на разходката си към кръста ще видите широколистни дървета от видовете :

 • върба
 • акация
 • бреза
 • кестен
 • орех бук
 • дъб
 • благун
 • габър
 • явор
 • леска

 

В горната част на пътеката те отстъпват на пояс от иглолистни растения като :

 • клек
 • бял и черен бор
 • смърч
 • ела
 • кедър
 • бяла мура

 

Пътя Ви ще огласят различни видове птици, кълвачите ще вършат неуморната си дейност, а совите ще Ви наблюдават от далече. Със сигурност ще притича катерица, а някой по-смел заек ще се шмугне в храсталака.

 

Ако се загледате в земята ще видите различни бръмбари и насекоми, а пеперудите ща летят закачливо около Вас. Естествено, в летните месеци може да срещнете и влечуги. Сред най-честите тук са няколко вида смокове и различни гущери.

 

Зелени стрелки показват посоката на движение по продължението на пътеката. За да могат хората да си отпочинат и да се полюбуват на красивата природа, са поставени пейки на няколко места. Допълнителни места за отдих са обособени и в района на християнския кръст. Точно под кръста пък е изградена каменна чешма, от която тече бистра изворна вода.

 

Пътеката излиза в местността „Заева поляна“, където се намира и православният мемориален комплекс „Памет и вяра“. От тук се разкриват прекрасни панорамни гледки към целия Благоевград, а при хубаво и ясно време около Вас се разкриват склоновете на шест планини – Рила, Пирин, Шар планина, Осогово, Конявска планина и Витоша.

 

Тук можете да запалите свещ в параклиса „Свети дух“ и да разгледате обособената фотоизложба на открито, подредена на дървени пана около алеята, водеща към кръста.

 

На информационните табла са показани най-ярките видове на растителния и животинския свят, които можете да видите наоколо, етапи от залесяването на околностите, както и кратка история и снимки от някогашния Горна Джумая, днес Благоевград. За гладните е обособена зона с барбекю и още няколко места за отдих и почивка.

 

Ако сте любители на адреналина, можете да преминете пътеката и с велосипед. Имайте предвид обаче, че на моменти пътят е стръмен и освен сили и умения, е добре да имате и нужната екипировка. Усилието обаче си заслужава и освен красиви панорами към града и планината, ще си доставите и чудесно настроение.

 

И сега добра новина за тези, които искат да отидат до кръста и комплекса около него, но не си падат по ходенето и колелата. Лесно и бързо можете да стигнете до тук и с автомобил.

 

Трябва да поемете по асфалтовия път, тръгващ от квартал „Орлова чука“ към село Делвино. След няколко завоя следете за табела, която показва отбивката към местността „Заева поляна“. В района има широк и удобен паркинг, на който безплатно да оставите автомобила си.

 

От Орбита СПА Хотел до кръста

 

Въпреки че разстоянието по права линия между Орбита СПА Хотел Благоевград и кръста е доста малко, за да стигнете до мемориален комплекс „Памет и вяра“ ще Ви трябват 15-ина минути с кола.

 

Нашите гости знаят, че комплексът ни се намира на 5 минути от центъра на Благоевград, сред вечнозелените гори в ниските склонове на Рила.

 

За да стигнете до кръста, ще трябва да тръгнете по шосето, което свързва хотела с центъра на Благоевград, от там да се отправите в посока квартал „Орлова чука“ и да поемете по пътя към благоевградското село Делвино.

 

Указателна табела на самия път ще Ви покаже отбивката към местността „Заева поляна“, където е разположен мемориалният комплекс. Същият път можете да минете и с колело.

 

Orbita maps

 

Естествено, можете да направите и пешеходен преход, за който обаче ще са Ви необходими повече време и усилия. Като време, в зависимост от бързината, с която се движите, ще са Ви нужни около 1,5-2 часа в посока.

 

Разходката обаче си заслужава и сме сигурни, че ще останете доволни. А когато се върнете обратно в комплекса, ние ще Ви посрещнем сред комфорт и уют за Вашата пълноценна почивка. С прекрасния СПА център и натурална храна, които да възстановят силите Ви и да Ви заредят за нови приключения.

https://www.livechatalternative.com/