• Български

Топ препоръчваните места около Благоевград

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Благоевград на кръстопът. И която и посока да избереш, пътят те води до величествени, мистични и красиви места. Чувал си за тях, виждал си ги на снимка, искал си да ги посетиш.

 

И нищо не те спира да го направиш. Областният център на Пиринско е разположен така, че с кратко пътуване в различни посоки ще можеш да стигнеш до едни от най-известните исторически, природни и културни забележителности на страната ни. Те са тук и те очакват, само ела.

 

Какво харесват най-много на туристите?

 

Всяка година, през всички сезони, стотици хиляди туристи посещават Югозападна България и красотите и природните богатства, които се крият в нея. През зимата този район привлича любители на зимните спортове от цял свят.

 

Като започнем със световноизвестните писти край Банско, минем през ски центровете на Добринище и Разлог и стигнем до ски център Картала, който е истинска зимна съкровищница за Благоевград.

 

Освен това, планините край Благоевград – Рила, Пирин, Родопите, Влахина, са събрали в себе си едни от най-големите чудеса на природата. Най-високите върхове, най-китните поляни, най-зелените била, най-чистите и красиви езера…Близо до Благоевград се намират и едни от най-известните архитектурни, културни и религиозни паметници на България.

 

Нима има някой, който да не е чувал за Рилския и Роженския манастир, уникалната църква в село Добърско, Мелник с невероятната му архитектура и природа, Рупите с храма на Ванга, единствения по рода си парк за танцуващи мечки край Белица и още, и още…

 

А виното, което се произвежда в този край? По полегналите на слънцето склонове, галено от лекия беломорски полъх, отлежаващо във вековни бъчви, придаващо му неповторима магия. Магия, която завладява района на Благоевград  и го превръща в място, където искаш да се връщаш отново и отново.

 

Топ 3 места в близост до Благоевград

 

Отсядайки в Орбита СПА Хотел Благоевград, всичко, изброено до тук, ще бъде близо до Вас. И което и от тези места да изберете за посещение, ще бъдете щастливи. Има обаче топ 3 дестинации в района, които Ви съветваме да не пропускате по никакъв повод.

И тъй като Орбита СПА Хотел Благоевград е разположен сред зелените склонове на Рила, ще Ви предложим места именно тук – скрити в извивките на тази вълшебна планина.

 

Рилски манастир

 

Със сигурност няма българин, който да не знае Рилския манастир. Славата му обаче се носи по целия свят и освен от родни туристи, всяка година светата обител се посещава от хиляди хора от всички краища на света.

 

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници на България, символ на страната ни, част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Рилският манастир се намира на 40 км от Благоевград. Освен че е най-големият манастир на Балканите, той е уникален със своята архитектура и величественост. Ограден е от 24-метрови каменни стени, които му придават вид на крепост.

 

Когато влезете в манастирския двор обаче ще бъдете изненадани от мекотата на формите – арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци.

 

Манастирът е създаден през 30-те години на Х век на мястото на стара постница в Рила. През времето на своето съществуване многократно е бил преустройван, разрушаван, опожаряван и отново възстановяван. Рилската света обител е придобила сегашния си облик към средата на XIX век. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител.

 

Първоначално манастирът е създаден на 4 км източно от днешното си местоположение от първия български монах – отшелник Свети Иван Рилски. На сегашното си място е възстановен от протосеваст Хрельо, който през 1335 г. построява 5-етажна отбранителна кула.

 

Днес кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс. На върха ѝ се намира параклисът „Свето Преображение“ с ценни фрески от 30-те години на 14 век.

 

На около 4-5 км от манастира пък се намира пещерата, в която е живял Св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира и гробът му.

 

Според легендата, всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на Св. Иван Рилски, е безгрешен. Тъй като това не е трудно, преданието се радва на голяма популярност сред туристите.

 

Резерват „Парангалица“ – забраненото място

 

Отново в Рила и само на 30 км от Орбита СПА Хотел Благоевград се намира един от най-красивите резервати в България „Парангалица“. Славата му се носи още от Османско робство, когато на тази територия ловът бил позволен само след изрично разрешение от султана.

 

Предполага се, че от тази султанска забрана идва и името на резервата – „Парангалица“ е с гръцки произход и в превод означава забранено, защитено, запазено място.

 

Официално е признато, че тук са едни от най-благоприятните условия за развитието на смърч в Европа. Горите на „Парангалица“ са приказен декор с провисналите като гирлянди нишки на брадатия лишей и приземното срастване на някои дървета.

 

В биосферен резерват “Парангалица” се намира и най-високото дърво в България – известният като Парангала 350-годишен смърч с височина 62 м.

 

Не само горите обаче са съкровищата, които се крият тук. Резерватът е дом на над 300 висши растения, 75 от които са включени в Червената книга на България. В „Парангалица“ можете да видите изключително рядката Рилска или Божествена иглика, която цъфти в розово-цикламено, както и нежните Каменоломки, представени в Рила с цели 12 вида.

 

Сред другите редки и ендемични растителни видове са :

  • Златистата кандилка
  • Планинският божур
  • Българското омайниче и други защитени от Закона или включени в Червената книга на България видове

 

Животинското разнообразие тук също е голямо. В резервата се срещат много представители на бозайниците – кафява мечка, благороден елен, сърна, вълк, дива котка, както и безброй по-дребни животински видове и влечуги. Има голямо разнообразие от птици, а от рибите речната пъстърва се среща често.

 

За пейзажа в “Парангалица” са характерни ледниковите форми –  циркуси, трогови долини, морени. Широко разпространени са и каменните сипеи. Тук се извисяват върховете Езерник, Мерджика, Голям Мечи връх, Узуница.

 

 

Седемте рилски езера

 

Седемте рилски езера са друга отлична дестинация за еднодневна екскурзия от Благоевград. Езерата се намират в Рила и само за час гостите на Орбита СПА Хотел могат да стигнат до началната станция на лифта, от който започва голямото приключение към тях.

 

Топ препоръчваните места около Благоевград 7 te ezera

Седемте рилски езера са с ледников произход и образуват най-дългата, най-живописната и най-посещаваната от туристи езерна група в България. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и се намират между 2095 и 2535 метра надморска височина.

 

Седемте езера са разположени стъпаловидно на различна височина и погледнати отгоре наподобяват огромни стъпки, водещи по билото на планината.

 

От горе надолу езерата носят следните имена:

  • Сълзата
  • Окото
  • Бъбрека
  • Близнака
  • Трилистника
  • Рибното
  • Долното

 

Името на всяко от Седемте рилски езера отразява някоя негова особеност.

 

За много от хората, които идват тук, езерата са свещени. Казват, че ги зареждат с енергия, единствена по рода си, изчезват и болежките им. За някои може да изглежда странно, но всяка година на 19 август на платото край езерото Бъбрека се събират последователи на Петър Дънов от цял свят.

 

Хиляди последователи на Бялото братство ознаменуват именно тук началото на Божествената Слънчева нова година.

 

И пак да напомним, че изборът кое място около Благоевград да посетите, докато сте наши гости, остава Ваш. Ние от Орбита СПА Хотел ще Ви посрещнем подобаващо и ще се радваме, че сме успели да допринесем за общото усещане на удовлетвореност от незабравимата си почивка в този край на България. 

https://www.livechatalternative.com/