• Български

Къде можете да се разходите в Благоевград ?

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Дори и децата знаят колко полезно може да бъде времето, прекарано сред природата. За да не бъдем голословни обаче, ще цитираме изследване на Университета в Куинсланд, според което посещаването на паркове и разходките на открито носят редица  ползи като намаляване на риска от стрес, тревожност и депресия, както и от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

 

Според резултатите от проучването, ако жителите на градовете прекарват поне половин час седмично в парка, случаите на депресия ще са със 7% по-малко, а тези на високо кръвно налягане – с 9 на сто.

 

Но кое всъщност се брои за време сред природата? Проучванията показват, че за да усетим всички плюсове на природата, е достатъчно да сме заобиколени предимно от зеленина.

 

Това означава, че тук влиза времето, прекарано в планината, на разходка по екопътека, в градския парк или дори в грижи за градината. Може да ходим, да караме колело, да яздим, плаваме или тихо да ловим риба.

 

А ето и по-конкретно какви са ползите от разходките и времето, прекарано на открито:

 

 1. Времето сред природата води до намаляване на кръвното налягане, подсилва имунната система, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, астма.
 2. Децата, които по-често виждат зеленина, се справят по-добре в училище. Освен това са по-малко застрашени от затлъстяване, тъй като откритите пространства стимулират към повече движение и игра.
 3. Времето сред природата повишава самооценката, при това само пет минути в упражнения, разходка или работа в градината са достатъчни, за да почувствате ефекта.
 4. Сред природата намаляват и симптомите при деца и възрастни със синдром на дефицит на вниманието и прояви на агресия.
 5. Дори и когато сте сами на разходка сред природата, чувството за самота и изолация намалява, а за негова сметка се засилват усещането за вътрешно спокойствие и доброто настроение.
 6. Според едно британско проучване, повечето време на открито има пряка връзка със създаването на по-сплотени общности и сериозно намалява престъпността.
 7. Най-важното е, че когато сте близо до природата, изпитвате повече положителни емоции и като цяло сте по-щастливи.

 

Често времето сред природата е съчетано със спорт или разходки. И ако спортът Ви звучи уморително и натоварващо, то няма как да отречете, че разходките са една от най-лесните физически дейности и осигуряват най-задоволяващото съотношение между положени усилия и постигнат ефект.

 

Освен това, можеш да се разхождаш навсякъде и по всяко време. Според статистиката, 2/3 от хората ходят на разходка в парка поне три пъти седмично. Лесно е, евтино е и не изисква специална екипировка, освен удобни обувки и дрехи.

 

Така че – приятна разходка в парка!

 

Паркове и градини в Благоевград

 

Отсядайки в Орбита СПА Хотел, освен че ще можете да се насладите на удобствата на най-добрия хотел в община Благоевград, вие ще имате възможност за много разходки и отдих в парковете на Благоевград.

 

Наред с това, че е един от най-красивите в България, градът изобилства от места за отдих и разходки сред дървета и зеленина. Паркове с различни размери, но всеки със своето очарование и предимства.

 

Парк „Бачиново“

 

„Бачиново“ е най-известният благоевградски парк. Безспорно очарованието му идва от голямото езеро, разположено в центъра на парка, където свободно плуват лебеди  и различни видове патици. В топлите месеци на годината тук можете да карате водно колело или да се забавлявате на други атракциони във водите на езерото.

 

През парка тече и река Благоевградска Бистрица, която придава допълнителна свежест във високите температури. Около езерото обикаля китна алея, която е заобиколена от детски и спортни площадки, красиви беседки, много места за отдих и кътове за барбекю с маси и пейки.

 

На големите зелени поляни можете да играете футбол, федербал, да карате колело, да се забавлявате с децата или да отдъхнете под сянката на орехите от летните горещини. За любителите на по-силните усещания на територията на „Бачиново“ е изграден и въжен парк за катерене.

 

Отделните кръгове на парк „Коколандия“ са с различни нива на трудност като част от тях минават над водите на реката. Това е мястото, където малки и големи могат да пробват смелостта, ловкостта и издръжливостта си, а след това изпитат удоволствието от успеха си.

 

На територията на парк „Бачиново“ е изградена и писта за екстремно колоездене, която е съобразена с възможностите на по-малките колоездачи. За по-опитните любители на планинското колоездене около парк „Бачиново“ има няколко трасета, специално създадени за този спорт.

 

В района на парка работят три заведения, които предлагат храна и напитки както от българската национална кухня, така и блюда от различни краища на света. И всичко това на фона на прекрасни природни картини, чист въздух и свеж аромат на гора.

 

Предимство за гостите на Орбита СПА Хотел пред останалите паркове в града е разположението му. „Бачиново“ се намира по пътя към комплекса и до него можете да стигнете както с автомобил, така и с колело и дори пеш.

 

Парк „Ловен дом“

 

Това е може би най-обаятелният благоевградски парк – тишина и безвремие Ви очакват тук. До него можете да стигнете с автомобил като заобиколите квартал „Вароша“ или пеш по стълбите, които тръгват непосредствено до входа на Регионалния исторически музей.

 

Още първите стъпки в парка ще Ви пренесат в приказка за принцове и принцеси. Не случайно това е едно от любимите места за сватбени фотосесии на младите двойки в Благоевград. Парк „Ловен дом“ е проектиран и изграден на няколко нива, свързани помежду си от живописни стълбища и алеи.

 

Архитектурата на парка и на намиращата се в него астрономическа обсерватория създават усещането за лек викториански стил, съхранил белезите на времето. Романтични тераси откриват прекрасни гледки към града, а шумът на фонтана създава усещане за свежест и отмора.

 

loven_dom

 

В парка има много пейки и кътове за отдих, детски площадки, тенис кортове. Тук се намира и паметник-костница на загиналите в Балканската война и освобождението на Горна Джумая от Османско иго.

 

Монументът представлява пирамида от каменни късове, в основата на която са изписани местата, където са водени бойните действия през войната. В непосредствена близост е гробът на горноджумайският революционер и просветен деец Мите Марков.

 

Отново в парк „Ловен дом“ е увековечен и друг етап от историята на Благоевград. През 60-те години на XX век тук е издигнат паметник-костница на загиналите в борбата против фашизма. Зад него са разположени осем плочи с имената на всички загинали в тези борби.

 

Китна алея сред дърветата, покрай бистър поток, свързва парк „Ловен дом“ с благоевградския зоопарк.

 

Зоопарк Благоевград

 

Зоопаркът на Благоевград е с над 60-годишна история. На терен от 50 декара и 4 различни нива малчуганите и любителите на животните могат да разгледат най-различни представители на световната фауна.

 

Като например :

 • риби
 • костенурки
 • зайци
 • морски свинчета
 • чинчили
 • нутрии
 • пауни
 • кокошки
 • фазани
 • патици
 • гъски
 • фазани
 • щрауси
 • благороден елен
 • ватус
 • лама
 • тибетски як
 • бизон
 • понита
 • носато мече
 • маймуни
 • папагали
 • мечки
 • диво прасе
 • камерунски кози
 • сърна
 • муфлони
 • лъвове
 • ягуар
 • вълк
 • чакали

 

Всички тези мили приятели очакват малки и големи тук. Входът за зоопарка е безплатен, а освен пеш през парк „Ловен дом“, до тук можете да стигнете и с кола.

 

Парк „Скаптопара“

 

От двете страни на река Бистрица, в района на общежитията на Американски университет, е разположен още един от прекрасните паркове на Благоевград.

 

Известен като парк „Скаптопара“, или паркът при ул. „Даме Груев“, той ще Ви посрещне с много зелени площи, сенчести пейки, няколко детски площадки и такива за стрийт фитнес, както и с най-добрия скейт парк в града. Покрай алеите на парка работят няколко заведения, в единия му край Ви очаква и голямо спортно игрище с няколко терена.

 

Двете части на парка, разположени на двата бряга на реката, се свързват с мостове. Имайте предвид обаче, че ако се разхождате по алеите от лявата страна на реката, трябва да бъдете малко по-тихи.

 

Тук е кампусът на Американски университет в България и въпреки че всеки посетител е добре дошъл, би било хубаво да се съобразявате с нуждите на учащите.

 

aleyaamericanuniversity

 

Парк „Македония“

 

Това е един от най-новите паркове в Благоевград и един от най-големите в Югозападна България. Парк „Македония“ е мястото където се провеждат най-мащабните за Благоевград събития.

 

До сега той е бил домакин на няколко издания на международния фестивал „Фракофоли“ и церемониите по връчване на годишните музикални награди на БГ Радио. Капацитетът на парка се оценява на 100 000 души.

 

Извън организираните грандиозни събития обаче паркът все още е слабо посещаван. Така че, ако имате нужда от уединение, това е Вашето място. Парк „Македония“ се намира в района на някогашните казарми на Благоевград.

 

Централна градска градина

 

Този парк е един от любимите за отдих и среща с приятели на благоевградчани. Намира се в центъра на Благоевград, в непосредствена близост до площада с фонтаните. Наред с „Бачиново“ и „Ловен дом“ това е един от най-старите паркове в града.

 

До днес в сенките на китните му алеи се чува глъч от весели младежки компании, възрастните хора намират тук прекрасно място за почивка и раздумка, а от ранни зори до късна вечер детската площадка е пълна с малчугани.

 

aleya2americanuniversity

 

Друго прекрасно място в Благоевград е градинката пред старата баня. Вековните дървета тук образуват прекрасен зелен ореол и през лятото това е предпочитано място за спасение от жегите. Много места за отдих, игра и спорт можете да посетите и в кварталите на Благоевград.

 

Места за отдих и почивка

 

Освен парковете, Благоевград изобилства от по-малки кътове за отдих и почивка. Прекрасни такива са изградени около фонтаните на централния площад „Георги Измирлиев“. Всяка вечер тук звучи красива музика, а водните струи танцуват в ритъма ѝ.

 

Още кътове за отдих посрещат жителите и гостите на Благоевград на площад „Македония“, около паметника на известния революционер Гоце Делчев.

 

Коритото на река Благоевградска Бистрица в участъка, който тече през центъра на града, също е превърнато в своеобразен парк, където можете да се разходите и отдъхнете сред свежест и зеленина.

 

3-километровата пешеходна алея, която свързва центъра на Благоевград с парк „Бачиново“ също предлага безброй места за релакс, спорт и игра на малчуганите.

 

 

Разходка сред история и култура

 

Квартал „Вароша“

 

Ако сте от хората, които обичат да съчетават разходката си с посещение на забележителности, Благоевград има какво да предложи и в това отношение. Пътят, който свързва Орбита СПА Хотел с центъра на града ще Ви изведе точно при старинния квартал „Вароша“.

 

Тесните му калдъръмени улички ще Ви потопят във възрожденското минало на този край и ще ви напомнят за едни отминали времена. Някои от най-известните обекти във „Вароша“ са Мощанската къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща.

 

Последната е известна с това, че е роден дом на видния благоевградски революционер Георги Измирлиев – Македончето. Тя е музей, който разказва неговата история и участие в революционните движения.

 

Тук във „Вароша се намира и църквата „Въведение Богородично“, осветена през 1844 г. Църквата е обявена за паметник на културата.

 

Екопътека „Кръста“

От хълма над квартал „Вароша“ можете да тръгнете по екопътека „Кръста“, която ще Ви изведе в местността „Заева поляна“. Дължината на пътеката е около 1 300 м и ще Ви отведе до Православен мемориален комплекс „Памет и вяра“. Именно тук е издигнат 33-метровият християнски кръст, който се вижда от всяка точка на Благоевград.

 

От тук се разкриват прекрасни панорамни гледки към целия Благоевград, а при хубаво и ясно време около Вас се разкриват склоновете на шест планини – Рила, Пирин, Шар планина, Осогово, Конявска планина и Витоша.

 

В района е построен параклис, подредена е фотоизложба, показваща най-ярките видове на растителния и животинския свят, които можете да видите наоколо, етапи от залесяването на околностите, както и кратка история и снимки от някогашния Горна Джумая, днес Благоевград. Обособена е зона с барбекю и още няколко места за отдих и почивка.

 

Много място за разходки Ви очаква в Благоевград. След посещението в парка ние ще Ви посрещнем в Орбита СПА Хотел, където да релаксирате в топлите ни панорамни басейни и най-големия СПА център в околността.

 

Тук ще възстановите силите си с вкусна и натурална храна, а сънят Ви ще бъде здрав и спокоен в модерната и уютна обстановка на нашите стаи.  И така до следващия ден и следващата разходка.

https://www.livechatalternative.com/