• Български

Посещение на Рилски манастир

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Само на 40 минути от Орбита СПА Хотел Благоевград се намира едно вълшебно място. Рилски манастир – величественост, смирение и мистика. Закътан високо в Рила планина, звънът на църковните камбани отеква в простора и стига до Бог. И молитвите на всеки, прекрачил прага на манастира с трепет, биват чути.

Едва ли има българин, който да не знае Рилския манастир. Славата му обаче се носи по целия свят и освен от родни туристи, всяка година светата обител се посещава от хиляди хора от различни краища на света. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници на България, символ на страната ни, част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастир се намира в Югозападна България, в полите на Рила планина, няколко километра след едноименното планинско градче. Всеки ден, през всички сезони на годината, светата обител е притегателно място за поклонници и туристи, дошли тук да видят величието му, да се потопят в неговия дух и да изкажат най-съкровените си молби.

За голяма част от пътуващите в тази част от страната, манастирът заема първото място в списъка им с места, които задължително трябва да бъдат посетени. Независимо дали идвате тук за първи или пореден път, има какво да видите, а усещането и енергията наоколо са несравними.

Освен че е най-големият манастир на Балканите, Рилският манастир е уникален със своята архитектура и величественост. Ограден е от 24-метрови каменни стени, които му придават вид на крепост. Когато влезете в манастирския двор обаче ще бъдете изненадани от мекотата на формите – арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци.

Манастирът е създаден през 30-те години на Х век на мястото на стара постница в Рила. През времето на своето съществуване многократно е бил преустройван, разрушаван, опожаряван и отново възстановяван.

Рилската света обител е придобила сегашния си облик към средата на XIX век. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител.

Но да започнем от самото начало и да видим има ли нещо, което не знаем за Рилския манастир.

Първоначално манастирът е създаден на 4 км източно от днешното си местоположение от първия български монах-отшелник Свети Иван Рилски. На сегашното си място е възстановен от протосеваст Хрельо, който през 1335 г. построява 5-етажна отбранителна кула.

Днес кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс. На върха ѝ се намира параклисът „Свето Преображение“ с ценни фрески от 30-те години на 14 век.

До нея през 1343 г. е построен храм, който по-късно е съборен и на негово място е издигната днешната църква „Рождество Христово“, която е най-голямата манастирска църква в България. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известният Захари Зограф се е подписал под своите рисунки.

Малко хора знаят, че мощите на основателя на Рилския манастир – Св. Иван Рилски, не винаги са били в обителта. Когато умира през 946 г., светецът е погребан в близост до манастира. Скоро след това обаче цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в днешна София.

Така близо 500 години мощите на Св. Иван Рилски са местени неколкократно и чак през 1496 г. монасите от светата обител връщат мощите му обратно в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

Най-трагичната дата в историята на Рилската света обител е 13 януари 1833 г. На този ден избухва пожар и както отбелязва йеромонах хаджи Агапий, „манастиро у пет, шест сахата стана на пепел”.

Изгарят всички манастирски сгради с изключение на Хрельовата кула, църквата до нея и параклиса „Св. Йоан Богослов”. Събраните дарения за възстановяване на обителта обаче били толкова много, че строежът започва още преди да е минала година от пожара. А резултатът е днешният великолепен манастирски корпус.

От ХІІ в. датира най-ценната икона в манастира – „Св. Богородица Осеновица”, която се намира в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Централното изображение е обградено от 32 правоъгълни клейма или клетки, в които са монтирани мощи на светци.

Тя се пази винаги заключена. Само на големи празници с нея се прави тържествена лития от Дупнишките порти до Самоковските порти. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии.

Най-ценният експонат в църковно-историческия музей към манастира пък е забележителният Рилски кръст – двустранно разпятие, което брат Рафаел резбовал между 1790 и 1802 г. На него са гравирани в миниатюра 140 библейски сцени и надписи и близо 650 човешки фигури. След изработването му и дългите години взиране в детайлите брат Рафаел изгубил зрението си.

По време на Османското владичество и особено през Възраждането Рилският манастир е бил важен духовен и книжовен център. Тук са учили и творили Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Библиотеката на Рилския манастир разполага с над 32 000 книги и ръкописи. Манастирът е давал подслон на Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.

На около 4-5 км от манастира пък се намира пещерата, в която е живял Св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира и гробът му.

Според легендата, всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на Св. Иван Рилски, е безгрешен. Тъй като това не е трудно, преданието се радва на голяма популярност сред туристите.

Маршрут от Орбита спа Хотел до Рилски манастир

Всичко това, за което Ви разказваме до тук, се намира само на 40 км от Благоевград и неповторимия Орбита СПА Хотел. За да стигнете до Рилския манастир, ще са Ви необходими около 40 минути с кола.

От Благоевград поемете на север по АМ „Струма“ и следете за отбивката към манастира. Живописният път се вие по течението на река Рилска и минава през градчетата Кочериново и Рила. Шосето ще Ви изведе пред стените на манастира, където е обособен паркинг за удобство на посетителите.

Освен с автомобил, до Рилския манастир можете да стигнете и с автобус. От автогарата в Благоевград има редовна линия до град Рила, от където ще Ви насочат как да продължите до манастира. Естествено, една от най-известните туристически дестинации в България се предлага целогодишно като възможност за посещение с организирана екскурзия.

Цената за пътуването варира от това коя е отправната точка на екскурзията, дали в нея е включено изхранване и нощувка, или само посещение на светата обител. При интерес за посещение на Рилския манастир чрез организирана екскурзия, просто попитайте на рецепцията на Орбита СПА Хотел и ние ще се свържем с туристическа агенция, която да Ви включи в групата си.

За малко да забравим нещо много важно! Рилският манастир е прочут с най-вкусните мекици на света и с неповторимото си биволско мляко. Така че, след като се поуморите от разходката наоколо, можете да похапнете сладко сред чистия планински въздух.

И тогава Ви очаква пътят обратно към Орбита СПА Хотел в Благоевград. Към уюта и комфорта, създадени специално за Вас – с гледка към зелените хълмове на Рила и най-големия и модерен СПА център в околността.

Орбита СПА Хотел – там, където грижата за всеки отделен гост е мисия.