• Български

Национален парк “Рила”

Споделете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Само 20 минути път от Орбита СПА Хотел Благоевград ще Ви отведат до място, където Рила планина е скътала най-ценните си съкровища. Осем са главните входове към Национален парк „Рила“, а най-близкият до Орбита СПА Хотел е именно този – изграден в непосредствена близост до местността Картала. Осем своеобразни порти, които водят към онази част от планината, която е обособена като най-големия национален парк в България.

 

НП „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща  площ над 81 000 ha в централните и най-високи части на планината Рила. Той е създаден с цел да се запазят в полза на обществото комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им видово разнообразие, местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата.

Национален парк "Рила" rila

 

Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход. От езерата:

 

 • най-дълбокото е Окото (37,5 м).
 • най-голямо е Смрадливото езеро (212 дка).
 • най-високо разположено е Леденото езеро (2709 м).
 • най-дългото е Близнака. О

 

От парка водят началото си три от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров :

 • Искър
 • Марица
 • Места

 

На територията на парка се намира най-високият връх на Балканския полуостров –Мусала (2925 м). Тук има около 100 върха с надморска височина над 2000 м.

 

На територията на парка се намират четири резервата – ПарангалицаЦентрален Рилски резерватИбър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа.

 

Интересни факти

„Крепостиздигната до облаците, със своенравно изкроени гранитни бастионизамръзнали в ефира подир последните трусове и конвулсии на мирозданието…“

 

Така Иван Вазов описва величието на Рила. Красотата и величието ѝ наистина са неоспорими, но има и редица интересни факти за планината, които я правят уникална и единствена не само в България.

 • Рила планина е нашият първенец сред планинските масиви. Най-високият ѝ връх Мусала се издига на 2925 метра.
 • Рила е първа на Балканския полуостров и пета в Европа по височина. Пред нея се нарежда например вулканът Етна със своите 3340 метра.
 • Първото име на Рила е дадено от траките. Те са я кръстили Доункас, което на техния език означава „планина с много вода“. По-късно славяните я наричат Роула, което на техния език означава същото – „водната планина“, с което смисълът на наименованието се запазва и до днес.
 • На връх Мусала е измерена най-ниската температура в България (-31,2 °С), случвала се някога на територията на страната.
 • На връх Мусала се намира най-високо разположената метеорологична станция за цяла Югоизточна Европа. Построена е през 1932 година.

 

Национален парк "Рила" musala

 

 • Най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров се намира в Средна Рила. Това е Смрадливото езеро, разпростиращо се на невероятните 212 декара площ.
 • В Рила се намира най-високо разположеният язовир на Балканския полуостров – язовир Калин. Намира се на 2394 метра и снабдява редица високопланински електроцентрали.
 • Рила е известна с множеството си минерални извори. Тя е първенец и по този параграф, тъй като на нейна територия (в Сапарева баня) се намира единственият гейзер на Балканите. Неговата топлина достига 101,4 градуса по Целзий.
 • Рила е дом на много животински видове, 24 от които са вписани в Световната Червена книга за защитените видове.
 • Най-високият водопад в Рила е Скакавишкият водопад. Разположен е на река Скакавица и се намира на 1750 метра височина. Височината, от която пада водата му е 70 метра.
 • И разбира се, една от емблемите на Рила и на нашата страна изобщо – Рилският манастир, също се намира в красивата планина.

 

Какво можем да видим в Национален парк “Рила”?

Рила е една от планините, в които туризмът е най-добре развит. На територията на националния парк се намират голям брой курорти, предназначени за зимен и летен туризъм. В парка се намират няколко курорта и курортни градове.

 

На територията на НП “Рила” са обявени следните природни забележителности:

Национален парк "Рила" vodopad skakavitsa rila

 • водопад Скакавица, водопад “Самоковището” и водопад “Скакавец” – естествени водопади, представляващи интерес за туризма и науката.
 • вековно дърво “Змиевиден смърч”, “Морена” – кът от парка, отличаващ се със своята научна.
 • културна и естетична стойност.
 • “Урдини езера” – уникален за страната минералогичен комплекс, включващ нови за световната наука минерали, алпийска растителност с находища на голям брой редки и застрашени видове, и реликтна ледникова хидрофауна в Рила планина.

 

Тук се намира и визитката на планината – Седемте рилски езера. Те безспорно са една от най-впечатляващите ни природни забележителности. Всеки, който е ходил там ще ви каже, че са и едно приказно място, което заслужава да се види.

 

Освен с природата, в парка се привличат туристи и посредством историческите и културни забележителности. В националния парк се намират 326 български национални паметници, като два от тези обекти са от световно значение. На територията на парка се намират няколко обекта, обявени за паметници на културата. В близост да границата на парк Рила е разположен Рилския манастир, който освен паметник на културата е и една от основните туристически дестинации в района.

 

През последните години са построени множество лаборатории и научноизследователски сгради, предназначени за изследване на различните екосистеми в парка. Прави се постоянно наблюдение на отделни местности и се търсят нови, неустановени видове растения и животни.

 

Маршрути от Благоевград

Орбита СПА Хотел е с уникално местоположение – сгушен в ниските склонове на Рила. Това го прави отличната изходна точка към редица планински маршрути и пътеки в планината.

 

Както вече споменахме, трябват Ви 20-ина минути път с кола от Орбита СПА Хотел, за да стигнете до местността Картала, където се намира един от главните входове на Национален парк Рила.  От Картала тръгва маршрута за известната хижа Македония.  Хижа Македония е на 2166 м н. в. в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила.

 

Основният туристически маршрут е хижа Македония – връх Капатник – местност  Предела, от където може лесно да продължите към Разлог и Банско, например.

 

От хижа Македония можете да поемете към редица други туристически обекти:

 • хижа Елешница – 3.30ч. ,от която се слиза в град Рила
 • Рилски манастир/по р. Радовичка и р. Илийна/ – 5.00ч.
 • хижа Рибни езера- 6.00ч.
 • хижа Грънчар- 8.00ч.
 • хижа Чакалица- 4.00ч.
 • хижа Семково- 2.30ч.
 • хижа Добърско- 2.30ч.
 • хижа Предела – 7.30ч.
 • хижа Бодрост /11 км. черен път/ – 2.45ч.
 • хижа Бодрост /през Царев връх/ – 5.00ч.
 • Връх Герман /2484м./ – 1 ч.
 • Малък Мечи връх /2474м./ -1 ч.
 • Голям Мечи връх /2618м/. – 1.30 ч.
 • Куков връх /2411м./ – 2 ч.
 • Марков камък – 1.30ч.

 

През НП „Рила“ минават две европейски туристически пътеки – Е4 и Е8. Освен това, има голям брой туристически маршрути и пътеки. На територията на парк Рила работят 17 хижи, които разполагат общо с около 1500 легла, както и 4 заслона, предвидени за укритие при лоши метеорологични условия.

Създаването на условия за туризъм и отдих е една от основните цели на Дирекцията на НП „Рила“, която е ситуирана в Благоевград. Дирекцията, съвместно с Български туристически съюз и Университетски аварийно-спасителен отряд, поддържат съоръженията за безопасност, зимната и лятната маркировка по туристическите маршрути.

В Парка се насърчава предимно пешеходния туризъм с цел ограничаване на негативното въздействие от престоя на много хора едновременно или за дълго време. За любителите на дивата природа, екстремните спортове, ездата и планинското колоездене, и за намаляване на неблагоприятното въздействие върху природата, на определени места в Парка се разработват специализирани маршрути. Едни от тях са изградените ботанически маршрут “Приятели на растенията”, „Екопътека по долината на река Бели Искър”, Пътека на балканската дива коза и др.

В местността Яворова поляна, над село Говедарци, се намира Първият ботанически маршрут в страната, наречен “Приятели на растенията”. Той води от местността Яворова поляна до Урдин циркус и ще Ви даде възможност за три часа да се запознаете с основните дървесни и храстови видове, тревисти и лечебни растения, да надникнете в скалните пукнатини, край потоците, в сянката на смърчовата и бялмурова гора. Изградени са девет погледни места, от които могат да се наблюдават средно по над 60 вида висши растения.

Екопътека „Бели Искър“ води своето начало от границата на Национал парк „Рила“ близо до Самоков и се простира по поречието на едноименната река, десен приток на р. Искър. Долината на река Бели Искър е разположена между Мусаленския и Централния дял на Рила и тя е най-голямата ледникова долина на целия Балкански полуостров.

Маршрутът на пътеката минава ту от левия, ту от десния бряг на реката, по множество изградени дървени мостове. Има обособени места за сядане, беседки и дори заслон. Разходката е малко над 7 км и е в кръг.

Пътеката, посветена на дивата коза, можете да поемете от с. Баня в община Разлог, на около 50 км от Благоевград. Нататък тя върви през селата Горно и Долно Драглище. Пешеходната ѝ част започва от местността Бялата пръст над с. Добърско и стига до местността Статевото гюбре.

Следва маршрута към хижа Македония, като преминава край хижа Добърско (1 750 м.н.в.). По трасето има 9 табели и 5 места за отдих. Тези, които се изкачат до края на пътеката ще се озоват в дома на балканската дива коза и при добро време и повече късмет, може да я зърнат. Трудността на пътеката е малка до средна. Времетраенето е общо 3,5 часа.

Описаните тук маршрути и пътеки в Рила са много малка част от съкровищницата на планината. Екипът на Орбита СПА Хотел е на разположение на своите гости с допълнителна информация за възможности за туризъм в различните участъци на Национален парк „Рила“.

 

 

 

https://www.livechatalternative.com/