• Български

Лесни маршрути в Благоевград и околността, които можем да преминем с деца

В тази статия ще си говорим за семейни разходки с деца. Чудите се защо пък с деца? Ами, защото Орбита СПА Хотел Благоевград е прекрасно място за почивка на цялото семейство.

 

Освен прекрасна природа, кристално чист въздух, уютна и модерна обстановка и превъзходна храна от собствени ферми, тук ще откриете забавления за всички възрасти и вкусове и безброй възможности за разходки и посещения на известни забележителности.

 

Вярно, че в този сезон трябва да съобразяваме избраните туристически маршрути с метеорологичните условия, но пък не забравяйте, че в този край на България зимата е по-различна.

 

По коритото на река Струма от юг нахлуват топлите средиземноморски течения и дори и в най-студените зимни дни времето не може да се сравнява със смразяващия студ в останалите части на страната. Затова стягайте багажа, настанявайте децата на задната седалка и пълен напред – към Благоевград и Орбита СПА Хотел.

 

Накъде да поемем през зимата?

 

Ще започнем от сезона, в който се намираме. Колкото и да е меко времето в Югозападна България, все пак е зима и би било добре да съобразим избрания маршрут за разходка с по-късия ден и ранното стъмване, ниските температури, евентуални валежи и свързаното с тях състояние на терена, по който ще се движим.

 

А когато сме с деца, трябва да бъдем пет пъти по-внимателни и съобразителни. Затова първите ни предложения са за по-кратки и леки маршрути, които без притеснение можете да изберете в студените месеци.

 

Екопътека Кръста

 

Всеки, който влиза в Благоевград, вижда на един от хълмовете над града извисяващ се огромен светещ кръст. 33-метровият символ се издига над Благоевград и може да бъде видян от всяка негова точка. Едноименна екопътека, виеща се сред широколистни и борови гори ще Ви изведе именно до там. 

 

Cross_Blagoevgrad

 

Екопътеката тръгва почти от центъра на града. Дължината ѝ е 1320 м и ще Ви отнеме около час, в зависимост темпото на ходене, за да я изминете. Пътеката е означена с указателни табели в двете си начални точки – парк Ловен дом и местността Заева поляна, където се издига християнският символ.

 

Екопътека Кръста минава през пояс от зеленина и гориста местност. Докато вървите сред природата, около вас пейзажът ще се променя неусетно и постепенно широколистните видове отстъпват място на иглолистните.

 

По време на разходката си към кръста децата Ви ще могат да видят широколистни дървета от видовете върба, акация, бреза, кестен, орех, бук, дъб, благун, габър, явор, леска. В горната част на пътеката те отстъпват на пояс от иглолистни растения като клек, бял и черен бор, смърч, ела, кедър, бяла мура.

 

Зелени стрелки показват посоката на движение по продължението на пътеката. За да си починете и да се полюбувате на красивата природа, са поставени пейки на няколко места. Допълнителни места за отдих са обособени и в района на християнския кръст. Точно под кръста пък е изградена каменна чешма, от която тече бистра изворна вода.

 

Пътеката излиза в местността Заева поляна, където се намира и православният мемориален комплекс „Памет и вяра“, Част от него е 33-метровият кръст. От тук се разкриват прекрасни панорамни гледки към целия Благоевград, а при хубаво и ясно време около Вас се разкриват склоновете на шест планини – Рила, Пирин, Шар планина, Осогово, Конявска планина и Витоша.

 

Тук можете да запалите свещ в параклиса „Свети дух“ и да разгледате обособената фотоизложба на открито, подредена на дървени пана около алеята, водеща към кръста. За гладните е обособена зона с барбекю и още няколко места за отдих и почивка.

 

А ако времето не е особено подходящо за пешеходен преход, спокойно – лесно и бързо можете да стигнете до тук и с автомобил. Само попитайте на рецепцията на Орбита СПА Хотел как да стигнете до там и ние ще Ви упътим.

 

Вароша – парк Ловен дом – Зоопарк Благоевград

 

Това е друго предложение за приятна разходка в самия Благоевград във всеки сезон от годината. Този маршрут също е подходящ за малки и големи и всеки ще намери по нещо за себе си.

 

Предлагаме Ви да започнете от старинния квартал Вароша. Това е най-старият благоевградски квартал, който и до днес пази възрожденския си дух. Автентичните бели къщи, тесните калдъръмени улици и тихите дворове от десетилетия разказват за миналото на Горна Джумая.

 

Днес в голяма част от къщите се помещават различни школи и кръжоци за децата на Благоевград, занаятчийски работилници, галерии и привлекателни ресторантчета. В квартал Вароша се намират църквата „Въведение Богородично“, построена през 1844 г. и Регионалният исторически музей.

 

Живописни стълби ще Ви изведат от Вароша до парк Ловен дом. Освен детски и спортни площадки, тихи зелени алеи и впечатляваща архитектура, паркът ще Ви запознае и с различни периоди от историята на Благоевград.

 

Тук се издига паметник-костница на загиналите в Балканската война и освобождението на Горна Джумая от Османско иго. В непосредствена близост е гробът на горноджумайския революционер и просветен деец Мите Марков.

 

Отново в парк Ловен дом е увековечен и друг етап от историята на Благоевград. През 60-те години на XX век тук е издигнат паметник-костница на загиналите в борбата против фашизма. Зад него са разположени осем плочи с имената на всички загинали в тези борби.

 

Лакътушеща алея край бистър поток свързва Ловен дом с благоевградския зоопарк. След около 20-минутна разходка сред борова гора пътеката ще Ви изведе пред портите на зоопарка, който е истинско приключение за най-малките.

 

Тук те ще срещнат най-различни птици, вълци, лисици, елени, сърни, мечки, диви прасета, зайчета, муфлони, лами, бизони, понита, лъвове, маймуни… Много емоции и голяма забава.

 

Парк Бачиново

 

Може би най-известният маршрут за семейства с деца в Благоевград по всяко време на годината е парк Бачиново. А най-хубавото е, че той се намира само на 2-3 минути от Орбита СПА Хотел.

 

Bachinovo_Blagoevgrad

 

Най-голямата атракция тук е езерото със свободно плуващи лебеди и патици. През зимата всичко наоколо е побеляло от снега, а единствените звуци, които чувате, са скърцането на снега под краката Ви и далечното чукане на някой кълвач.

 

Ако времето позволява, можете да наемете водно колело, да спортувате на няколко площадки за стрийт фитнес, да играете футбол, да посетите намиращия се в близост зоокът, да пробвате издръжливостта и координацията си на въжения парк, а защо не да хапнете нещо вкусно на изградените в парка маси с барбекю.

 

От езерото тръгва прекрасна 3-километрова пешеходна алея, която ще Ви изведе до самия център на Благоевград. По продължение на алеята има заведения и кътове за отдих, игра и спорт, а покрай Вас непрекъснато ще се вие река Благоевградска Бистрица.

 

Орбита СПА Хотел – отправна точка към съкровищата на Югозападна България

 

Избирайки Орбита СПА Хотел за семейната си Ваканция можете да посетите още безброй забележителности в Благоевград и околността, достъпни и интересни и за децата. Няма как да не започнем с Рилския манастир, който се намира на 40 км от Благоевград.

 

Той е един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е основан през X век от Свети Йоан Рилски Чудотворец.

 

Това е най-големият български манастир.  Ансамбълът на манастира обхваща територия от 8800 m², от които 5500 m² застроена площ. Манастирските крила, изградени по различно време на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.

 

Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта. Той е със статут на отделно селище с 58 жители, а стотици хиляди са туристите от цял свят, които го посещават всяка година.

 

На връщане от манастира, свийте към село Стоб. Там се намират прочутите Стобски скални пирамиди, около които е изградена екопътека, а маршрутът също е подходящ за семейства с деца.

 

В близост до Благоевград и само на 25 км от Орбита СПА Хотел се намира един от входовете на НП „Рила“ и резерват „Парангалица“. Преход от тук можете да направите до хижа Македония, която е една от най-високо разположените хижи на Балканския полуостров.

 

Hizha_Makedoniya

 

С деца, които обичат да ходят, можете да посетите и друга световно известна природна забележителност в Рила – Седемте рилски езера.

 

На юг от Благоевград е можете да отидете до най-малкия град в България – Мелник. Разположено в подножието на Мелнишките пирамиди, градчето е известно със своята напълно запазена възрожденска архитектура и винопроизводството.

 

Семейни ресторантчета под лозниците с вкусни български гозби и ароматно вино създават неповторимата атмосфера, която Мелник носи. Градският исторически музей, Кордопуловата къща, Пашовата къща, Мелнишката крепост и Мелнишките скални пирамиди са места, които задължително трябва да покажете на децата си.

 

На 7 км от градчето се намира Роженският манастир, който е най-големият в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастира, запазени почти непокътнати до днес. От манастира се разкриват чудни гледки към върховете на Пирин и Беласица. Пътьом се отбийте и до местността Рупите с храма на Ванга и комплекса, изграден около него.

 

Ако трябва да изброим всички маршрути, които Ви очакват в Благоевград и околността, със сигурност няма да успеем. Това са само част от местата, които можете да посетите тук. За повече информация и насоки не се колебайте да потърсите съдействие от служителите на рецепция на Орбита СПА Хотел Благоевград.