Всички гости на хотел Орбита Благоевград и всички любители на пешеходните преходи и велотуризма могат да се възползват от благоприятния климат и да покорят интересни планински обекти.

Планински курорт "Бодрост" е изходен пункт за различни добре маркирани маршрути в Рила планина, които водят до национални известни природни забележителности.
Пешеходни маршрути:
- до хижа Македония - 3.30 часа
- до хижа Македония през Добро поле - 4.30 часа
- до хижа Македония с кабинков лифт - 4.30 часа
- до хижа Македония през Черната скала - 3 часа
- до Царев връх - 3 часа
- до скалното светилище Марков камък - 2.30 часа
- до хижа Чакалица - 4.30 часа

Преход през хижа Бодрост - Марков камък - Царев връх
Преходът е сравнително лек и приятен. Маршрутът се изминава за приблизително три часа, изкачването става постепенно, като пътят през по-голямата част минава през иглолистна гора. Следва се зелената маркировка по дърветата. След около час и половина ходене се стига до различни по форма и големина каменни блокове, за които се предполага, че са част от култов тракийски комплекс. Участъкът преди изкачването на седловината, в картите е отбелязана като Добро поле, е малко по-трудна. След изкачването й Царев връх се разкрива в цялото си великолепие. Там е разположено табло с информация и табелки за посоките към Царев връх и за пътеката към хижа Македония. След половин час ходене се стига до най-запазената част на древния мегалитен комплекс, чието име, запазено и до днес е Марков камък.
От Марков камък до Царев връх няма хубава пътека, минава се през ниска растителност и за половин час се стига до върха, на който стои българското знаме.
Царев връх разкрива невероятни гледки към Мальовишкия дял и циркуса на Рибните езера, Предела, и Северен Пирин при хубаво време. Има много предания, свързани с него, едно от тях гласи, че тук цар Петър се поклонил на Иван Рилски, който бил застанал на скалата, където е била пещерата, в която живеел.

Преход Карталска поляна - хижа Македония
Преходът може да стане и с велосипед, ако сте добре подготвени физически. От местността "Карталска поляна" се изкачвате с кабинковият лифт в подножието на връх Равнец, където на височина 2200 м. е горната станция на лифта. Маршрутът продължава по стръмното било на Парангалишкия дял от южното било на югозападна Рила, следва се зимната маркировка за хижа Македония. В циркусите на югоизточните склонове на Езерник и Герман се намират най-южните рилски езера. На запад от Малък Мечи връх маркировката показва спускане към седловината Мечи проход и стига до хижа Македония, където можете да починете и да похапнете топла храна в хижата.

Ако не познавате маршрутите в планината, обърнете се към персонала на вашия хотел в Благоевград и ние ще се погрижим да ви подсигурим опитен водач!

Хотел Орбита Благоевград

За контакти

Обратна връзка
+359 73 88 70 01
+359 892 254 302

Orbita_Hotel_Blagoevgrad

Адрес
Благоевград 2700
България

GPS координати
N 42.041756 E 23.153621

Местоположение
Хотелът се намира на 5 км. от центъра на Благоевград, в посока местност Бодрост и ски център Картала.

За резервации и запитвания в Хотел Орбита Благоевград не се колебайте да се свържете с нас!